Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Zaštitnik građana obavijestio Bošnjačko nacionalno vijeće: Sporni udžbenik u kojem se negira postojanje bosanskog jezika Ministarsvo prosvjete će ispraviti

Zaštitnik građana obavijestio je Bošnjačko nacionalno vijeće o završetku postupka u vezi udžbenika za srpski jezik za osmi razred u kojima se negira postojanje bosanskog jezika tako što će se sporni udžbenici ispraviti.

Kako se prenosi iz BNV-a u obavještenju stoji da će Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja po pitanju udžbenika koji negira bosanski jezik, postupiti prema preporuci Zaštitnika građana koja je upućena u januaru ove godine, te da će se sporni udžbenik ispraviti, a da su izdavači dužni da dostave ispravku date definice o bosanskom jeziku i odštampaju nove stranice koje će se pripojiti udžbenicima koji su i dalje na tržištu.

Napominje se da je u toku prošle godine Vijeće reagovalo na tekst iz udžbenika za osmi razred „S reči na dela“ u kojem se osmišljeno umeće naučno netačna, krajnje apsurdna i uvredljiva teza kako je bosanski jezik samo jedan od naziva srpskog jezika.

Zaštitnik građana se u ovom obavještenju zahvalio Bošnjačkom nacionalnom vijeću na ukazanim propustima, čime je, kako stoji, ostvaren doprinos u unaprijeđenju rada organa uprave i zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji.

Republika Srbija je, još 2005. godine, ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima u kojoj je jasno naznačeno da je bosanski jezik maternji jezik Bošnjaka. U skladu sa tim Bošnjačko nacionalno vijeće aktivno radi i djeluje na polju obrazovanja i zalaganja za edukaciju kako o bosanskom jeziku tako i na bosanskom jeziku.

Obavještenje koje je stiglo Bošnjačkom nacionalnom vijeću od strane Zaštitnika građana možete pročitati na linku ispod:

Povezane vijesti

%d bloggers like this: