24 Aprila, 2024
Kuhinja Život

SNews recepti: Iftarski meni za 10. dan ramazana

– Čorba od sočiva, leće ili turski merdžimek

– Đuveč

– Salata

– Kadajif

Preporučujemo veoma hranljivu čorbu od sočiva za dane posta.

Dobro isprati sočivo, dok voda ne postane providna. Zaliti ga litrom vode i staviti da se kuha. Kada voda počne da vri, skloniti penu sa sočiva, smanjiti vatru, dodati 200 ml vode i kuhati još oko 10 minuta.

Dok se sočivo kuva dodajte u ulju ili maslu sitno iseckajte srednju glavicu luka. Stalno miješajući dinstajte sve zajedno još oko pet minuta. Mođete dodati krompir ili malo brašno. Po vrhu obavezno usitnjenu nanu koja pvoj čorbi daje efektan ukus.

Na ulju dinstajte sitno isečen crni luk i meso isečeno na kockice, dolivajući stalno po malo vode, dok meso ne bude do pola gotovo, oko 20 minuta.Dodajte na kockice isečenu papriku, propržite desetak minuta, pa dodajte boraniju, grašak i pirinač. Paradajz oljuštite oštrim nožem ili ga spustite u ključalu vodu, prokuvajte ga 1 do 2 minuta, pa skinite kožicu i isecite ga na krupnije kockice. Dodajte ga mesu i povrću, sve dobro izmješajte i začinite po ukusu, pa dodajte seckani peršun. Prespite u vatrostalnu posudu ili dublji pleh, pa sipajte 0,5 l vode, tako da sve ogrezne.
Stavite đuveč u rernu zagrejanu na 250º, kada počne da ključa smanjite na 150º i pecite dok sva tečnost ne nestane i dok pirinač ne omekša, oko 40 minuta.

Uz đuveč ide i salata od paradajza, mladog luka, krastavca i so, sirće i maslinovo ulje.

Kadajif sa orasima je prava poslastica, tradicionalno jelo uz ramazan. Poslagati pola količine kadaifa u srednju dublju tepsiju, pa posuti istopljenim maslo i orasima, po želji i grožđice staviti. Zatim preko složiti drugu polovinu kadaifa. Kadaif se mora lijepo složiti. Nije problem sto se lomi dok se slaže, bitno je da ne ostane šuplje oko rubova tepsije, da sredina ne bude viša ili rubovi. Lijepo i ravnomjerno poravnati. Preko posuti otopljenim maslom.

Rernu uključiti na 180°C. U zagrijanoj rerni na 180 stepeni ustaviti tepsiju s kadaifom.Treba nadgledati, može brzo zagoriti. Čim dobije svjetlo smeđkastu boju smanjiti temperaturu na 160°C i pokriti ga folijom. Nakon deset minuta smanjiti na 130° i nastaviti peći još petnaestak minuta. Onda otvorim rernu da izadje vrelina i smanjiti na 90°C i ostaviti u rerni još nekih deset minuta. Bitno je da se isuši i ispeče.

Kada se kadaif malo ohladi, zaliti ga šerbetom spravljenim od 1 l vode i 1 kg šećera sa limunvimo sokom (koj isto treba malo prohladiti) polahko iz kutlače.

 

Afiyet olsun- Prijatno!
Allah da ukabuli post!

Povezane vijesti

%d bloggers like this: