Aktuelno Društvo Politika

SNS botovima ukinuto 5.374 naloga, 12 grupa na Fejsbuku i 100 naloga na Instagramu

„Ukinuli smo 5.374 naloga, 12 grupa na Fejsbuku i 100 naloga na Instagramu jer su kršili našu politiku protiv tzv. koordinisanog neautentičnog ponašanja na internetu. Ova mreža se nalazila u Srbiji i pre svega je bila usmerena ka domaćoj javnosti u zemlji”, navodi se u tromesečnom izveštaju koji je prošle nedelje objavila ova kompanija. Osim Srbije, na „meti” su bile i Bolivija i Kuba, objljeno je na sajtu Raskrinavanje.

Kompanija navodi da su bot nalozi na društvenim mrežama poput Fejsbuka, Instagrama, Tvitera i Jutujuba zajedno sa lokalnim medijima korišćeni za stvaranje utiska o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci građana predsedniku države i SNS-u.

Meta dalje navodi da su ljudi koji su stajali iza ovih lažnih naloga, preko njih upravljali grupama, ostavljali komentare i „lajkovali” sadržaje kako bi ih učinili popularnijiim nego što jesu. Takođe su, kako se u izveštaju navodi, korišćeni za objavljivanje mimova kojima bi kritikovali opoziciju u Srbiji.

„Ova mreža je uglavnom postavljala sadržaje o vestima i političkim događajima u regionu na srpskom jeziku, ostavljajući i komentare kako bi ih učinila vidljivijim”. Osim na društvenim mrežama, ova „mreža” je aktivno komentarisala objave na sajtovima medija, pružajući podršku vladi i njenim aktivnostima, piše u izveštaju.

Meta navodi da se najmanje 350 ugašenih naloga pridružilo jednoj ili više spornih grupa na Fejsbuku, dok je oko 26.000 naloga pratilo jedan ili više bot profila na Instagramu.

Dok su „farmama trolova” koje je Meta otkrivala tokom godina u Albaniji, Nikaragvi i Rusiji upravljali operateri iz jedne ili više kancelarija, botovsku mrežu u Srbiji su činili pojedinci širom zemlje – članovi tzv. „Internet tima” vladajuće stranke, ali i zaposleni u državnom sektoru.

„Izgleda da je mreža u početku kordinisana putem interneta i preko samostalne aplikacije koja je operaterima omogućavala da komentarišu i objavljuju različite postove na sajtove i društvene mreže.”

Meta navodi da su tokom 2020. godine nakon što je BIRN objavio istraživanje o „vojsci botova” koji su promovisali SNS, istražila i blokirala ovu aplikaciju, ali da je ona očigledno nastavila da se koristi na drugim platformama i sajtovima medija.

Kako su otkrili, SNS je za reklamiranje na Fejsbuku i Instagramu potrošio najmanje 150.000 dolara.

Meti su kao primer poslužile i aktivnosti Tvitera iz 2020. godine.

Te godine je, naime, Tviter obrisao osam i po hiljada bot naloga Srpske napredne stranke, koji su tokom četiri godine objavili čak 43 miliona tvitova podrške Aleksandru Vučiću, o čemu je Raskrikavanje pisalo.

Ceo izveštaj možete pročitati ovde.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: