29 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Kolumna

Paljenje Kur’ana i poraz spoljne politike Crne Gore

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Crna Gora, ova nova pod plaštom lažne demokratije, a sa jakim rastom nacional-šovizma oličenog u brojnim političkim strukturama pokazala je još jednom svoje pravo lice anticivilizovano, antidemokratsko perfidno sa puno netrpeljivosti prema drugom i drugačijem. Ovaj put je naša spoljna politika podržala paljenje svete knjige muslimana širom svijeta Kur’ana.

Kako piše portal  Al Jazeera: Prijedlog Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda nakon što je muslimanska sveta knjiga oskrnavljena u Švedskoj bio je osporavan, ali je usvojen.Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHRC) odobrilo je rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti nakon pokušaja spaljivanja Kur’ana u Švedskoj koji je doveo do protesta širom muslimanskog svijeta.Prijedlog je usvojen u srijedu, ali su mu se usprotivile Sjedinjene Države i Evropska unija, rekavši da je u suprotnosti s njihovim stavovima o ljudskim pravima i slobodi izražavanja.Pakistan i druge zemlje

Organizacije islamske saradnje, zabrinute prošlomjesečnim incidentom ispred glavne džamije u Stockholmu, tokom kojeg je irački imigrant oskrnavio Kur’an na praznik Kurban-bajram, osigurali su hitnu debatu u najvišem tijelu UN-a za ljudska prava u utorak.Rezolucija je, između ostalog, pozvala zemlje da preduzmu korake da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja predstavljaju poticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Bilawal Bhutto Zardari rekao je vijeću sa sjedištem u Ženevi putem videa u utorak: “Moramo jasno vidjeti šta je to: podsticanje na vjersku mržnju, diskriminaciju i pokušaje izazivanja nasilja.”On je rekao da su se takvi postupci dogodili pod “sankcijama vlade i uz osjećaj nekažnjivosti”.

Primjedbe Buto Zardarija podržali su ministri iz Irana, Saudijske Arabije i Indonezije.“Prestanite da zloupotrebljavate slobodu izražavanja”, rekao je indonezijski ministar vanjskih poslova Retno Marsudi.

“Tišina znači saučesništvo.”

Šef UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je UNHCR-u da su huškačka djela protiv muslimana, kao i drugih religija ili manjina, “uvrjedljiva, neodgovorna i pogrešna”.

Švedska je osudila paljenje Kur’ana, ali tvrdi da zemlja ima ustavom zaštićeno pravo na slobodu okupljanja, izražavanja i demonstracija.U utorak je francuski ambasador Jerome Bonnafont napomenuo da ljudska prava “štite ljude – a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole… Ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definiraju šta je sveto”.Rezolucije UNHCR-a nisu pravno obavezujuće, ali ih države vide kao snažne političke obaveze.

Zahtjev od utorka poziva zemlje da preispitaju svoje zakone i popune praznine koje bi mogle “ometati sprečavanje i krivično gonjenje djela i zagovaranje vjerske mržnje”.

Muslimani Crne Gore ugroženi ovim aktom

Na zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova nema ni jedna jedina riječ o ovom aktu. Pitam se kakva se to opasna politika i igra vodi ka svim muslimanima u Crnoj Gori. Zar nismo izvukli pouke sa prostora vječito nemirnog i često krvavog Zapadnog Balkana nismo očigledno je da nismo ovo je još jedan primjer novih vlasti i oslobodilaca koji bi na ovaj način da siju mržnju a da jačaju svoj militantni korpus iza mračne i retrogradne SPC.

Ko je taj iz Crne Gore koji je mogao da glasa da je u redu spaliti najsvetiju knjigu muslimana. Sve političke i javne strukture, sve političke i indipendističke stranke trerba da se javno oglase da osude ovaj akt koji je uperen protiv mira i stabilnosti u Crnoj Gori. Svi moramo da javno reagujemo u odbrani najvećih ljudskih i moralnih vrijednosti koje nas uvode u opasan krug Danteovog pakla. Pozivam  premijera u tehničkom mandatu Abazoviću ali i predsjedniku Milatovića da se javno obrate građanima Crne Gore i da kažu da li su ovo vrijednosti koje dijelimo.

Da li je ovo ona građanska i multikulturalna Crna Gora dok neko na vrlo opasan način pokušava da naruši ili čak i da zapali Crnu Goru. Da li će iko snositi odgovornost za ovaj čin koji je vrlo destruktivan, opasan i vodi ka destruktivnoj politici mržnje i razdora među našom braćom. Pozivam sve političke strukture i činioce da se oglase i daju svoj lični stav jer očigledno da Crna Gora tone na putu bez povratka!!!! Pozivam sve slobodnomisleće intelektualce, profesore, akademike i građane Crne Gore da se čuje njihov glas u osudi ovog politički opasnog i vandalskog čina koji može dovesti do težih i nesagledivih posljedica. Pozivam Ministarstvo vanjskih poslovaCrne Gore i Đorđa Radulovića da se javno oglase ovom povodom i iznesu svoj stav. To moja Crna Gora nije tako mračna koja se odnosi prema mojoj braći Albancima, Bošnjacima, Turcima, Egipćanima, Gorancima i svim drugim muslimanima koje duboko poštujem i uvažavam

Povezane vijesti

%d bloggers like this: