27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar Sandžak

Splićani pobjedici takmičenja “Gradimo mostove znanja”

Na šestom međunarodnom takmičenju u izradi maketa mostova od špageta najuspješniji su bili studenti iz Splita.

U nadmetanju ,,Gradimo mostove znanja“ održanom na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP), u prethodna tri dana učestvovalo je preko 90 studenata arhitekture i građevinarstva iz sedam zemalja regiona. Pobjedili su studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita. Najlepši most izgradili su akademci Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Prema pravilima takmičenja, u gradnji mostova od špageta pobJeđuje ekipa koja u određenim dimenzijama izgradi most od špageta, koji izdrži najveće opterećenje. Takmičari su u gradnji mostova koristili samo špagete i lijepak, poštujući utvrđene dimenzije, u nameri da izgrade most koji će izdržati najveći teret.

Opterećenje od 124 kilograma izdržala je maketa koju su napravili Splićani i proglašeni su za pobjednike takmičenja.

Drugo mjesto je pripalo studentima Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, a treće Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP).

Pored izdržljivosti, ocenjivana je i estetika mostova. U toj kategoriji uspješni su bili studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Niša, ali je najbolja bila ekipa studijskog programa Arhitektura Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Prorektor Državnog univerziteta prof. dr Zoran Marković rekao je da „mostovi znanja povezuju studente svih bivših jugoslovenskih republika, i da su studenti, iako se takmiče, ipak ujedinjeni oko istog cilja – izgradnje jedinstvenog i najvrednijeg mosta prijateljstva.“

Na takmičenju su učestvovali studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Za pobedničke ekipe obezbeđene su prigodne novčane nagrade. U komisiji za ocenjivanje kvaliteta i izdržljivosti, kao i estetike mostova bili su: doc. dr Nazim Manić, doc. dr Branko Slavković, asistenti Enis Hasanbegović i Ismail Nurković i saradnici u nastavi Lejla Zećirović Sanel Husović.

Izvor i foto: DUNP

Povezane vijesti

%d bloggers like this: