Aktuelno Društvo Globus Turska

U Istanbulu privideni agenti MOSSAD-a, obučavani u Beogradu

U zajedničkoj operaciji Nacionalne obavještajna službe Turske (MIT) i Policijska uprava Istanbula privedeno je sedam osoba za koje je utvrđeno da su povjerljive informacije prodavali izraelskoj obavještajnoj službi MOSSAD, javlja Anadolu.

Turski mediji javljaju da je bivši policijski službenik Hamza Turhan Ayberk još 2019. godine prošao MOSSAD-ovu obuku u Beogradu, foto: ODA TV PrtSc

Neimenovani sigurnosni izvor saopćio je da su timovi MIT-a i Odjela za borbu protiv terorizma policije Istanbula izveli uspješnu operaciju hvatanja sedam osumnjičenih, među kojima je i Hamza Turhan Ayberk, bivši državni službenik koji je učestvovao u jutarnjim emisijama na televiziji, te da je MOSSAD kontaktirao Ayberka preko njegovog agenta kodnog imena “Victoria“.

MIT je utvrdio da je Ayberk kao privatni detektiv odavao informacije MOSSAD-u u zamjenu za novac.

Osumnjičeni Ayberk je formirao i svoj tim ljudi, uključujući javne službenike, kako bi dolazio do informacija o ljudima i kompanijama sa Bliskog istoka u Turkiye i to po uputama MOSSAD-a.

Ayberka, za kojeg je utvrđeno i da je 2019. godine prošao MOSSAD-ovu obuku u Beogradu u vezi sa poslom koji treba ovavljati, izraelska tajna služba je u početku koristila za jednostavnije zadatke.

Ayberk je koristio tajne komunikacijske aplikacije pod vodstvom MOSSAD-a, a naknadu je primao u kriptovalutama kako bi izbjegao službene evidencije.

Osumnjičeni Ayberk je također provodio akcije prijetnje i pratnje meta koje je od njega tražio MOSSAD.

Početkom ove godine u Turkskoj su privedena 34 lica osumnjičena za obavljanja aktivnosti “međunarodne špijunaže” u ime izraelske spoljne obavještajne službe MOSSAD protiv stranih državljana koji borave u toj zemlji.

Izvor: AA, ODA TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: