Aktuelno Politika Sandžak Srbija

SPP: Na pomolu nova politička slika u Sandžaku, Bošnjaci sposobni da sarađuju oko svojih vitalnih interesa

Stranka pravde i pomirenja (SPP) saopštila je da je u Sandžaku na pomolu nova politička slika, da je spremna sa svim drugim strankama dasjedne i dogovori zajedničke tačke oko čije implementacije će se složiti, da je sa SDA Sandžaka postigla dogovor oko Islamske zajednice i da, iako se sa tom strankom razilazi u jako ozbiljnim pitanjima, dogovorili su se da rade na onim pitanjima na kojima se slažu. Osuđuju, kako navode, zlonamjerne insinuacije plasirane iz redova SDPS-BOSS s jedne strane, i Dveri-Zavetnici, s druge strane, koje povezuju predsjednika te stranke Usame Zukorlića sa posjetom premijeru Albinu Kurtiju, od strane Sulejmana Ugljanina i Šaipa Kamberija.

U reagiranju se ukazuje da su Stranka pravde i pomirenja i SDA Sandžaka potpisale strateški sporazum koji se implementira u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

“Ono oko čega se slažu SPP i SDA obznanjeno je javnosti prilikom sklapanja sporazuma.Stranka pravde i pomirenja je nakon smrti-preseljanja na ahiret rah. svog lidera nastavila sa politikom pozitivnih rezultata, a jedan od tih rezultata je da SPP i SDA postignu dogovor oko Islamske zajednice. Time je SPP doprinijela da se stavi tačka na jednu političku epohu u Sandžaku koja je trajala naročito od 2007. do 2022. godine, punih 15 godina, u kojem su domaći i strani faktori sandžačko-bošnjačku politiku smatrali neozbiljnom, ocjenjujući da su političari u Sandžaku konfliktno i da je nemoguće da stvore minimum političkog dogovora. Na takvo gledanje na sandžačku politiku je stavljena tačka od strane SPP. Iako se sa SDA strankom razilazimo u jako ozbiljnim pitanjima, dogovorili smo se da radimo na onim pitanjima na kojima se slažemo. Bošnjaci Sandžaka su sada sposobni, bez obzira na svoje razlike da sarađuju oko svojih vitalnih interesa”, poručuje se u saopštenju i dodaje da je neprikosnoven interes Stranke pravde i pomirenja politička stabilnost, kako u Sandžaku, tako i u cijeloj Srbiji.

SPP ocjenjuje da je sandžačke Bošnjake “izvukla iz začaranog kruga” i “podigla stepen političke kulture i kulture političkog neslaganja”.

“Sporazum je prirodan slijed šest pregovaračkih susreta dvije stranke, s jedne strane, predvođene liderom rahmetli akademikom muftijom Muamerom Zukorlićem i s druge strane, predvođena Sulejmanom Ugljaninom, započete čak 2013. godine. Stranka pravde i pomirenja podržava inicijativu za smjenu gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca. Nakon više od deceniju i po vladavine jedne stranke u Novom Pazaru, prepune korupcije, partijskog zapošljavanja, ucjena, kriminala i nebrige za ugrožene u ovom gradu, dolazi vrijeme za nove ljude u gradu, predvođene Strankom pravde i pomirenja”, ponovili su svoj stav iz SPP-a.

Poručuju da je “na pomolu jeste nova politička slika u Sandžaku”.

“Slika pravde i pomirenja, međusobnog razumijevanja, političkog dijaloga, uvažavanja različitosti, tolerancije i saradnje. Slika pozitivnih promjena i reformi. Slika realiziranih projekata. Slika partnerstva, dalekog od primitivizma ili poltronstva. Slika politike „i-i“. Na tom putu ćemo praviti saradnju sa svakim ko bude imao dobre volje da podrži ovaj koncept, poštujući potpisane ugovore i sklopljene dogovore”poručuju uz ocjenu da je položaj Bošnjaka u Srbiji je bolji nego prije 10 godina, ali i da vjeruju da za 10 godina položaj Bošnjaka, Roma, Aškalija i drugih nacionalnih zajednica može biti mnogo bolji.

Stranka pravde i pomirenja također poručuje da stranka sa jasnim programskim ciljevima koji se, prije svega, tiču ravnomjerog ekonomskog razvoja i podizanju prava nacionalnih zajednica u Srbiji, da će svoj program u potpunosti implementirati u onim javnim institucijama u kojima ima natpolovničnu većinu, te da je u instituciji u kojoj ne bude imala natpolovičnu većinu, spremna da sa svim drugim strankama sjedne i dogovori zajedničke tačke oko čije implementacije će se složiti.

“To se odnosi, kako na sve bošnjačke, tako na sve srpske, kao i na sve ostale partije nacionalnih zajednica u Republici Srbiji. Stranka pravde i pomirenja je dio vladajuće većine u Republici Srbiji, koju predvodi predsjednik Aleksandar Vučić, sa kojim ima dogovorenu koaliciju, bez obzira na političke razlike. Infrastrukturni projekti za Sandžak i podizanje stepena prava Bošnjaka su stavke oko kojih smo se dogovorili i koje se trudimo implementirati kroz Vladu Republike Srbije. Primjer kako SPP ima specifične stavove u odnosu na stranke vladajuće većine u Beogradu je i stav po pitanju odnosa Beograda i Prištine. Kao Stranka pravde i pomirenja ne miješamo se u srpsko-albanski sukob. Podržavamo napore da se dođe do dogovora. Voljeli bismo da se postigne dogovor, na temeljima pravde, i da se stvore uslovi za dugoročno pomirenje, kako između srpskog i albanskog naroda, tako i generalno na Zapadnom Balkanu. Ono gdje se uključujemo i dižemo svoj glas jeste glas za prava kosovskih Bošnjaka”, ističe se u tom samopštenju.

Osuđuju, kako navode, zlonamjerne insinuacije plasirane iz redova SDPS-BOSS s jedne strane, i Dveri-Zavetnici s druge strane, koje povezuju Stranku pravde i pomirenja, na čelu sa Usameom Zukorlićem sa posjetom premijeru Albinu Kurtiju, od strane Sulejmana Ugljanina i Šaipa Kamberija, koju je “progutao i analitičar Dušan Janjić, dajući pogrešne kvalifikacije i ocjene, kako na račun SPP, tako i na račun njenog rahmetli lidera akademika muftije Muamera Zukorlića”.

“Priština nije mjesto gdje se trebaju rješavati generalno pitanja prava Bošnjaka u Srbiji”, zaključeno je u saopštenju SPP-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: