29 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija

SPP: Neprihvatljivo ponašanje direktora BIA, nagrada za studentice koje veličaju ratne zločince vrijeđa sve dobre ljude

Stranka pravde i pomirenja (SPP) danas je saopštila da snažno osuđuje svaki oblik glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca i genocida, nepoštovanje žrtava i propagandu genocidnih ideja i ponašanja.

Reagirajući povodom dodjela stipendije od strane direktora BIA Aleksandra Vulina, Valentini Vujičić i Slađana Todić, studenticama Fakulteta kriminalistike Univerziteta u Sarajevu, koje su prije nekoliko dana veličale zločinca Ratka Mladića, SPP ocjenjuje takvo ponašanje neprihvatljivo i suprotno temeljnim vrijednostima demokratije, pravde, pravičnosti, pomirenja, dugoročnog mira na prostoru Balkana i sigurne budćnosti.

“Neprihvatljivo je da Aleksandar Vulin, koristeći službeni položaju, obezbjeđuje stipendije studenticama koje su bile sankcionirane zbog glorifikacije masovnog ubijanja Bošnjaka, genocidnih ideja i veličanja osuđenih ratnih zločinaca. Kao društveno odgovorna lica trebamo raditi na suzbijanju takvih ponašanja, vaspitavajući svoju djecu na vrijednostima suprotnim ratovanju, zločinima i masovnim ubijanjima”, istakli su iz SPP-a dodajući da samo kvalitetno odgojena omladina može biti snažan pokretač države i društva.

Poručuju da ova vrsta nagrade onima koji šalju negativne poruke, vrijeđaju sve dobre ljude koji vjeruju u istinu i pravdu.

“Naša stranka teži uspostavljanju sistema jednakih šansi, procedura kriterijuma i kvaliteta koje će osigurati pravičnu dodjelu stipendija zasnivanu na temeljima kvaliteta akademskog uspjeha, studentskih potreba i njihovih doprinosa društvu. Treba napomenuti da Aleksandar Vulin neovisno odgovara za svoje postupke ove vrste. Lideri stranaka koje čine vladajuću većinu čine napore na polju pomirenja bošnjačkog i srpskog naroda, u promociji dijaloga i saradnje među narodima i uspostavljanju dobrih međunacionalnih odnosa”poučili su u saopštenju.

Vulin je u februaru 2021. godine u svojstvu ministra policije posjetiio Mešihat Islasmke zajednice u Srbiji gdje ga je primio muftija Mevlud Dudić i uručio mu primjerak Kur’ana, foto: mesihat.org, arhiv

Ukazuju i da SPP, kao stranka koja je dio vladajuće većine, svjesna svoje odgovornosti u održavanju povjerenja javnosti i suočavanju s izazovima.

“Naša misija je iskreno suočavanja sa prošološću, borba za mirnu budućnost, suzbijanje retrogradnih ideja koje pojedinci tendenciozno pokazuju nemareći za posljedice osjećanja žrtava ratnih zločina i naroda koji žive na ovim prostorima. Zarad sigurne budućnosti, iskrenog pomirenja uz tendencije da se nikada nikome više ne dogodi genocid, pažljivo ćemo temeljito analizirati ovaj slučaj kako bismo uspostavili dugoročne mehanizme koji će spriječiti ponavljanje sličnih situacija u budem periodu.Kao politička stranka, istinski promoviramo i podržavamo vrijednosti jednakosti, tolerancije i poštovanja ljudskih prava”, poručeno je iz SPP-a.

Generalni direktor “Sarajevo-gas” Nedeljko Elek rekao je da će, na poziv direktora Bezbjednosno- informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, Slađana i Valentina studiranje nastaviti na Akedemiji za nacionalnu bezbjednost u Beogradu.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet u ovom slučaju nakon što su Valentina Vujičić i Slađana Todić na 28. godišnjicu Genocida u Srebrenici, koja je bila 11. jula, veličale su ratnog zločinca Ratka Mladića kao heroja uz poruku na društvenim mrežama koja je glasila: “Neka smo vas pobili”.

U Srbiji se povodom ovog slučaja do sada oglasila samo SPP koja je dio vladajuće većine predvođena SNS-om i Aleksandrom Vučićem.

Foto: MUP R. Srbije, arhiv

Aktuelni direktor BIA Aleksandar Vulin je predsjednik Pokreta Socijalista (PS), bivši je član JUL-a i SPS-a , a od 2012. godine obavljao je funkcije direktora Kancelarije za Kosoo, ministra bez portfelja, ministra rada, zapošlavanja, boračkih i socijalnih pitanja, ministar odbrane, narodni poslanik i ministar unutrašnjih poslova.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: