16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Srbija

SPP poziva građane da izađu na referendum i Srbiju približe EU

Stranka pravde i pomirenja (SPP) smatra da postojeći Ustav treba mijenjati u pogledu odnosa spram svih naroda, te pozvala građane Srbije da izađu na predstojeći referendum 16. januara. Ova stranka je saopštenje indirektno pozvala građane Srbije i Bošnjake da glasaju “ZA”.

Iz SPP-a navode da država mora biti država svih naroda, bez obzira na njihovo brojčano stanje, jednakih pred Ustavom i zakonima, a to znači i prepoznavanje svih posebnosti tih naroda u državnim simbolima poput himne, grba i zastave.

“Pitanje referenduma tretirano je više od godinu dana prema zahtjevima evropskih institucija. Sve predložene izmjene Ustava odnose se na zakonodavstvo i ne zadiru u preambulu, niti u ljudska, vjerska i manjinska prava”, kažu iz ove stranke.

Podsjećajući da je  rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić dao značajan doprinos tim razgovorima, Stranka pravde i pomirenja, koja, navode, nastavlja misiju i viziju svog lidera, smatra da Bošnjaci i drugi građani Republike Srbije izlaskom na referendumsko glasanje mogu pomoći sebi i Republici Srbiji da se približi članstvu u Evropskoj uniji, te ih poziva da u nedjelju, 16. 01. 2022. godine ostvare svoje ustavno pravo, poručiki su iz SPP.

Lider SDPS-a i osnivač SDP-a, Rasim Ljajić pozvao je građane da izađu na referndum i podrže ustavne promjene koje se odnose na budući izbor sudija i tužilaca.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin saopštio je da stranka na čijem je čelu, zbog prijetnji upućenih Bošnjacima, neće učestvovati na referendumu i da povlači sve svoje predstavnike iz referendumskog procesa.

U Srbiji će u nedjelju, 16. januara 2022. godine biti održan referendum radi potvrđivanja Akta o promjeni Ustava koji se odnosi na budući izbor sudija i tužilaca, donesen po preporuci Venecijanske komisije.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: