Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: Policija će od vozača oduzimati vozila zbog 18 saobraćajnih prekršaja

Predloženima izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Srbiji, vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila u krvi, odbijanje alko-testa, vožnja bez vozačke dozvole – samo su neki sa spiska od 18 saobraćajnih prekršaja zbog kojih će se oduzimati vozilo, piše Politika

U Srbiji je prošle godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 535 osoba, tako se nastavio rastući trend i prešao godišnji prosjek. Od 500.000 zabilježenih prekršaja prekoračenja brzine u 2022, gotovo 3.000 je onih koji su kažnjeni zbog nasilničke vožnje. Više od 61.500 vozača isključeno je tokom 2022. iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a zbog psihoaktivnih supstanci više od 2.500 vozača, dok je 190.000 onih koji su kažnjeni zbog nevezivanja pojasa.

„Neko ko je učinio teži prekršaj, neka nasilnička vožnja ili slično, u prethodne dvije godine i kažnjen za to i ako se ponovi taj prekršaj, biće mu oduzeto vozilo“, kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Iz Komiteta za bezbednost saobraćaja smatraju da mjera privremenog oduzimanja vozila nije dobra. Kažu da treba da bude trajna. Preostaje da se nađe odgovarajući pravni okvir.

Direktor Komiteta za bezbjednost saobraćaja Damir Okanović, objavio je na svom Tviter nalogu dijelove nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja. Okanović je član komisije koja je pripremila nacrt, a naveo je koje novine mogu da se očekuju.

Kada je riječ o vozačima, u nacrtu se, između ostalog, predviđa oduzimanje vozila za najteže prekršaje i to ako se radi o povratnicima, odnosno za počinioce najtežih prekršaja, ukoliko ih ponove u određenom roku, predviđeno je da se vozilo oduzme do okončanja sudskog postupka. Vozilo će biti oduzimano samo onim vozačima koji su u prethodne dvije godine već pravosnažno osuđeni za neki od ovih prekršaja sa spiska, i to do pravosnažnog okončanja prekršajnog postupka, bez obzira na to da li je vozač vlasnik vozila ili nije.

Okanović ističe da ovde nije riječ o trajnom oduzimanju vozila i ističe da je Komitet za bezbednost saobraćaja već uputio sugestiju Ministarstvu unutrašnjih poslova da se u nacrt unese izmjena u pogledu trajnog oduzimanja.

Cilj izmjena je da se učesnici u saobraćaju uozbilje i budu odgovorniji.

Lista prekršaja za oduzimanje vozila, kako je predviđeno novim propisima izgleda ovako:

 1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila;
 2. Odbijanje alkotestiranja ili testiranja na opijate;
 3. Prekoračenje brzine za više od 100 km/h u naselju;
 4. Prekoračenje brzine za 90 km/h u naselju;
 5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni „30“;
 6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja;
 7. Prevoz djeteta mlađeg od 12 godina na mjestu suvozača;
 8. Prevoz djeteta mlađeg od 12 godina na mjestu koje nije predviđeno za sjedenje (prtljažnik, instrument-tabla, zadnja polica, spoljnji dijelovi vozila i sl.);
 9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta;
 10. Preticanje kolone vozila preko pune linije;
 11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije;
 12. Vožnja tokom mjere zabrane upravljanja vozilom;
 13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena;
 14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja;
 15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu;
 16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu;
 17. Preticanje kolone pod pratnjom;
 18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Izvor: 021.rs, Politika

Povezane vijesti

%d bloggers like this: