20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Sandžak

BNV i Fondacija “Alek Kavčić” će raditi besplatne udžbenike na bosanskom jeziku

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić i potpredsjednik Sait Kačapor razgovarali su jučer u Beogradu sa Aleksandrom Kavčićem, osnivačem  Fondacije “Alek Kavčić” o mogućoj saradnji.

“Na sastanku je dogovoreno da Bošnjačko nacionalno vijeće podrži Fondaciju Alek Kavčić u izdavanju udžbenika na bosanskom jeziku i to za 1 i 5. razred, a svake naredne godine za po dva sljedeća razreda”, upoznali su javnost iz BNV-a.

Navodeći da će tempo izdavanja udžbenika na bosanskom jeziku biti uslovljen kapacitetima izdavačke kuće ove Fondacije, iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća naglašavaju da će dati punu podršku u radu vezanom za prijevod udžbenika.

“Udžbenici na bosanskom jeziku naći će se i u elektronskoj formi na sajtu ove Fondacije nakon izrade istih, kao što se nalaze i udžbenici na srpskom jeziku i biće potpuno besplatni dok će se štampani plaćati 2 dinara po strani”, ističe se u saopštenju i dodaje da je upravo pomenuta cijena izuzetno povoljnija i olakšavajuća budućim generacijama za obezbjeđivanje udžbenika.

Kako navode, Korišćenje digitalnih kao i štampanih udžbenika po navedenim cijenama planira se za početak 2023 – 2024. školske godine.

Fondacija “Alek Kavčić” je osnovana u Americi 2017. godine, dok je u Srbiji počela sa radom početkom 2020. godine, sa osnovnim ciljevima da  promoviše obrazovanja i nauku. 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: