Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija

Srbija: Šećer ograničen na 89,99 dinara za kilogram

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sjednici izmjenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica kojom se ograničava maloprodajna cijena kristal šećera za sva pakovanja.

Ograničenje cijene kristal šećera u pakovanju od jednog kilograma ostaje 89,99 dinara, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pojašnjava se da se Uredba donosi u cilju zaštite tržišta zbog naglog skoka cijena kristal šećera u većim pakovanjima, imajući u vidu da je ograničena samo cijena pakovanja od jednog kilograma.

Zbog velike razlike u cijeni povećana je tražnja za pakovanjima od jednog kilograma i često ga nema u maloprodajnim objektima.

Uredbom se propisuje da trgovci na veliko kristal šećer moraju distribuirati u trgovinu na malo u roku od 15 dana.

Vlada Srbije usvojila je odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju.

Zbog povećanog izvoza u prethodnim godinama i povećane tražnje za ovom vrstom ogreva na svjetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta.

Privremena zabrana izvoza ograničena je na 60 dana.

Na sjednici je doneta i odluka kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine.

Ova odluka donijeta je u cilju redovnog snabdjevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti, imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cijenom sirove nafte na svjetskom tržištu i njenu tendenciju daljeg rasta koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: