7 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Nova Varoš Prijepolje Sandžak

BNV započeo kampanju o popisu stanovništa

Posjetom opštinama Prijepolje i Nova Varoš predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) započeli su danas kampanju u cilju kvalitetnijeg popisa stanovništa, zakazanog za oktobar mjesce ove godine.

Predsjednica BNV-a Jasmna Curić je, nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Prijepolje Vladimirom Babićem, rekla da je Bošnjačko nacionalno vijeće iniciralo sastanke sa predstavnicima svih sandžačkih opština jer postoje zajednički interesi da se ukaže na značaj popisa stanovništva kako bi se dala realna slika stanovništa te da se ne dese problemi kao što je bio slučaj sa bojkotom 2011. godine.

“Negativni efekti takvog popisa iz 2011. su se odrazili ne samo na Bošnjake već na cjelokupnu zajednicu jer razvoj jedne zajednice zavisi od rezultata tog popisa”, kazala je ona, dodavši da ova posjeta ima za cilj da pokaže koliko će rezultati popisa biti važni za razvoj zajednica.Ona je istakla da BNV, kao krovna institucija svih Bošnjaka, ima obavezu da sarađuje sa svim predsjednicima opština u kojima žive Bošnjaci i da zajedno sa njima krene u kampanju pozivanja stanovništva na popis.

Ukazala je da su rezultati popisa “bitna alatka svake države u donošenju strateških planova, razvoja zajednice od koje će zavisiti razvoj u svim oblastima”.

“Opredjeljena sredstva sa republičkog nivoa u oblasti zdravstva i obrazovanja će se planirati na osnovu rezultata popisa. Bošnjačko nacionalno vijeće ima obavezu da pozove Bošnjake da se odazovu popisu, izjasne onako kako se osjećaju. Da su Bošnjaci. Da govore bosanski jezik, a da im je vjera islam”, poručila je predsjednca BNV-a.

Dodala je i da će BNV biti partner u svim projektima i aktivnostima vezanim za popis na lokalnom i republičkom nivou i da ima predstavnike u lokalnim i republičkim popisnim komisijama.Naglasila je da će, s obzirom da se popis vrši elektronski, izjavom nekog od bližnjih, biti moguće popisivanje i onih koji nisu prisutni, a ispunjavaju uslove i građani su Republike Srbije.

Predsjednici optina Prijepolje i Nova Varoš, Vladimir Babić i Radosav Vasiljević nakon susreta sa zvaničnicima BNV-a izrzili su spremnost da se popis u tim optinama sprovede na najkvalitetniji način, te pozvali građane da se odazovu kao popisivači i daju podatke za sebe i svoje bližnje koji budu odsutnu u vrijeme popisa.

Kampanju za popis BNV je započelo danas posjetom Opštini Prijepolje, a narednih dana je planirana posjeta ostalim sandžačkim opštinama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: