25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: Vraćanje obaveznog služenja vojske

Srbijanski ministar odbrane Nebojša Stefanović potvrdio je da se temeljno razmatra ideja o uvođenju služenja redovnog vojnog roka, ali da je laž da se zbog toga planira otpuštanje profesionalnih vojnika.

„Spekulacije koje su se pojavile u javnosti da postoji ideja da se otpusti više hiljada profesionalaca iz Vojske Srbije, a povodom ideje o razmatranju uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, apsolutna su laž. Želimo jaku, snažnu, opremljenu i dobro plaćenu Vojsku“, naveo je ministar.

I dok Vojni sindikat navodi da je u poslednjih nekoliko godina zbog nezadovoljstva više od pet hiljada profesionalaca napustilo Vojsku, aktuelni ministar najavljuje i zapošljavanje novih vojnika i veće plate. A ministar u čijem mandatu se odustalo od obaveznog odlaska u vojsku poručuje da priča o vraćanju vojnog roka više nije stvar marketinga i dodvoravanja građanima.

„Očigledno da se Ministarstvo odbrane tj. Vojska Srbije nalazi u jednom ozbiljnom problemu, čak je i ministar Stefanović to naveo, a to je da je popuna jedinica i sastava u izuzetno niskom nivou – mali odziv građana za dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i problemi pri upisu na akademiju i ponavljanje konkursa govore o tome da je ugled vojske znatno niži i pored nabavka opreme koja je u međuvremenu stigla“, ocjenjuje Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane.

Jednu od najvećih prepreka povratku regrutne vojske predstavljao bi, između ostalih, i Ustav koji garantuje prigovor savesti. Međutim, svi se ipak prvo pitaju: A koliko je ta operacija realna sa finansijskog aspekta?

„Ne bih spekulisao o tome kolika bi bila cena vraćanja obaveznog vojnog roka s obzirom da još nema precizne analize tj. elaborata koji se prema nekim informacijama već uveliko radi u Ministarstvu odbrane. Paušalne izjave iz prethodnog perioda glasile su od 50 miliona do skoro 700 miliona evra, a i jedna i druga cifra deluju kao nerealne“, smatra vojno politički analitičar Vlade Janjušević.

Nedavno istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku otkrilo je da više od 70 odsto građana podržava vraćanje vojnog roka – ne zbog pretnji ili da bi se nadomestio broj profesionalnih vojnika, već da bi se mladi disciplinovali i poštovala tradicija, stoji u objašnjenju.

izvor/foto:n1/vs.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: