24 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

BIRN analiza: Zavadi pa vladaj, Zukorlić kao Kadirov


Izborom u junu, bivši muftija Muamer Zukorlić zadao je snažan udarac u borbi za prevlast u srbijanskom Sandžaku, region sa većinskim muslimanskim stanovništvom. Promatrači, međutim, kažu da ga koristi srpska vlada.

Ucementirajući moć vladajućih konzervativaca u Srbiji, junski izbori u zemlji vjerovatno su malo promijenili na nacionalnom nivou. Ali u većinski muslimanskom Sandžaku, dosta se toga promijenilo.

Pobjeda Stranke pravde i pomirenja, SPP, na jugozapadu Srbije u Sandžaku – na štetu najstarije bošnjačke stranke, Stranke demokratske akcije Sandžaka, poznatije kao SDA Sandžaka, i Sandžačke demokratske partije, SDP – podigla je svog lidera , bivšeg muftiju Muamera Zukorlića, do novih visina, nagnuvši vagu u dugotrajnoj borbi za moć u regionu.

Stručnjaci vide Zukorlićevo imenovanje za potpredsjednika srbijanskog parlamenta u Beogradu kao potvrdu njegovoj neiskazanoj saradnji s vladajućom SNS – što je očito, kako kažu, u očiglednoj zaštiti koju uživa u naporima da ga smijen u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, BNV, najvišem predstavničkom tijelu ove etničke manjine.

Maja Bjeloš, foto: Medija centar Beograd (arhiv)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, lider naprednjaka, “želi da kontroliše igru moći u Sandžaku i za to mora da ima Zukorlića”, rekla je Maja Bjeloš, istraživač u beogradskom Centru za studije bezbjednosti.

Zukorlić sa Vučićem tokom konsultacija o formiranju Vlade, foto: Predsjedništvo Srbije, Dimitrije Goll

“U toku je trgovina između Zukorlića i Vučića i pitanja BNV-a i njegovo novo imenovanje za potpredsjednika parlamenta primjeri su za to.”

– Politička poruka

 Imenovan za muftiju 1993. godine sa samo 23 godine, Zukorlić je na toj funkciji ostao 14 godina, ali se i dalje smatra “glavnim” u Islamskoj zajednici u Srbiji, jednoj od dvije suparničke islamske zajednice u Sandžaku. Formalno je u politiku ušao 2010. godine i stvorio je malo carstvo nevladinih organizacija, preduzeća i medija koji mu daju veliki uticaj nad sandžačkim društvom.

Zukorlić na konstitutuvnoj sjendici BNV-a 23. novembra 2018. godine, foto:SNews 

BNV ga, međutim, optužuje da više puta nije prisustvovao sjednicama Vijeća i kaže da bi ga po zakonu trebalo zamijeniti. Ali srbijanska izborna komisija blokira njegovu zamjenu.

Komisija je 17. decembra odobrila zamjene za dva člana BNV-a (jedan je umro, a jedan zamijenjen po istom zakonskom propisu), ali je šutjela o Zukorliću.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić, foto: SNews

“Izborna komisija direktno ugrožava proces donošenja odluka u BNV-u i narušava izbornu volju Bošnjaka u Srbiji”, rekla je predsjednica BNV-a Jasmina Curić u pisanom odgovoru za BIRN. Srbijanska izborna komisija nije odgovorila na zahtjev za komentar.

BNV trenutno kontroliše SDA Sandžaka zahvaljujući koaliciji sa SDP-om. Promatrači ovaj sukob vide kao dio dugogodišnje politike Beograda da favorizira jednog bošnjačkog političara u odnosu na drugog u pokušaju da ih sve kontrolira.

“Ako jednostavni administrativni postupak postane dugotrajna kriza, to znači da vlada šalje političku poruku”, rekao je Medin Halilović, novinar iz Novog Pazara, sjedišta regije Sandžak koji prelazi preko granice između Srbije i susjedne Crne Gore.

Novinar Medin Halilović, foto: Irfan Ličina (arhiv)

“Zukorlić već dugo pokušava da se približi centralnoj vladi i otvoreno podržava vladu”, rekao je Halilović za BIRN.

„Konačno, postao je dio vlade kada je izabran za potpredsjednika Narodne skupštine Srbije.“

Halilović je uporedio Zukorlićevu ulogu sa ulogom čečenskog lidera Ramzana Kadirova, kojeg podržava Kremlj.

“Obojica kontrolišu lokalnu politiku uz pomoć centralne vlade”, rekao je Halilović i dodao.

„Vlada Srbije uvijek bira jednog političara i koristi ga u svom najboljem interesu. Zukorlić je posljednji primjer ove strategije. ”

Bjeloš je rekla da Vučić u regionu Sandžaka nastavlja politiku “zavadi pa vladaj” koju su uzastopne vlade u Beogradu sprovodile od 1990-ih.

“Podjela Bošnjaka na dvije islamske zajednice i tri bošnjačke stranke postala je uzor za podjelu i kontrolu ostalih manjina u Srbiji,” rekla je ona za BIRN.

„Srpska centralna vlada je dovoljno moćna da sprovodi zakone i pravila. Ako to ne čini, trebali bismo vidjeti poruku koja stoji iza ovoga. Mnogo puta smo vidjeli da je Zukorlić imao koristi od zaštite centralne vlade. ”

– SPP: ‘Nismo u vladi’

 Zukorlićev SPP, koji ima četiri mjesta u srpskom parlamentu, poriče da je bio u koaliciji sa SNS.

“Nismo dio vlade i nemamo koaliciju s vladajućom SNS, ali dogovorili smo se sa SNS da ćemo biti partneri u nacionalnoj skupštini i ostati nezavisni”, rekao je generalni sekretar SPP-a Edin Đerlek.

Generalni sekretar Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Đerlek, foto: spp.rs

Zukorlićeva nova uloga potpredsjednika parlamenta jednostavno je odraz činjenice da je SPP udvostručio svoju zastupljenost u skupštini, rekao je, dodajući da će stranka vjerovatno zauzeti i niz drugih mjesta u ministarstvima i državnim institucijama.

„Naša ideologija i program razlikuju se od vladajućeg SNS-a. Bićemo nezavisni; u smislu da ćemo podržati ono što je dobro i podržava ljude u Sandžaku i generalno u Srbiji ”, rekao je Đerlek za BIRN. „Međutim, nećemo podržati politike koje nisu dobre za ljude u Sandžaku i ljude u Srbiji.“

Đerlek je odbacio tvrdnje BNV-a da Zukorlić nije prisustvovao nijednoj od šest sjednica Vijeća održanih od novembra 2018. godine, rekavši da je u stvari propustio samo dve ili tri „jer su druge sjednice održavane u tajnosti, a mi nismo bili pozvani“.

 Na 6. sjednici Vijeća 11. maja 2020. godine, vijećnici su u skladu sa zakonom glasali za prestak mandata Muameru Zukorliću zbog neučestvovanja u radu Vijeća duže od godinu dana, foto: BNV

“Neke sjednice BNV-a održavaju se u tajnosti i oni ih koriste kako bi isključili Zukorlića”, rekao je.

„Nema publiciteta i nema medija na sjednicama BNV-a. Mi i ljudi u Sandžaku ne znamo šta se događa u BNV-u. ”

Da je Zukorlić vladin saradnik, “to biste vidjeli u njegovim govorima i javnim argumentima”, rekao je Đerlek za BIRN. “Kada govori u parlamentu i medijima, nikada ne hvali vladajuću SNS ili vladu.”

Neki od nastupa na srbijanskim nacionalnim televizijama,  foto: PrtSc spp.rs

Ali Halilović, novopazarski novinar, zauzeo je drugačiji stav.

„Zukorlića možete svakodnevno vidjeti na nacionalnim TV kanalima. Provladini mediji ga podržavaju i, zauzvrat, on podržava vladinu politiku ”, rekao je Halilović.

Autor: Hamdi Firat Buyuk

Divide and Rule: The Rise and Rise of a Bosniak Strongman in Serbia

Povezane vijesti

%d bloggers like this: