Aktuelno Društvo Novi Pazar Tutin Zdravlje

Uskoro gradnja regionalnog centra za upravljanje otpadom na području Raške, Novog Pazara i Tutina

Opštine Raška, Tutin i Novi Pazar uskoro bi mogle da dobiju regionalni centar za upravljanje otpadom koji će obuhvatiti funkcije prikupljanja, odlaganja i prerade otpadnih materija na teritoriji ove tri opštine.

Opština Raška upravo je raspisala tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije koja će definisati budući sitem, prenosi portal Ekapija.
Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, projekat obuhvata tri djela, a to su – izrade studija o opravdanosti sa idejnim rešenjem, idejnog projekta i studije o procjeni uticaja na životnu sredinu.
Idejno rješenje se izrađuje kao dio urbanističkog projekta sa ciljem urbanističko-arhitektonske razrade lokacije zajedno sa izradom studije opravdanosti koja vodi ka davanju odobrenja za izgradnju nadležnih organa, prenosi Ekapija.
“Idejno rješenje se izrađuje za potrebe pribavljanja lokacijskih uslova i kao dio urbanističkog projekta za potrebe urbanističko-arhitektonske razrade lokacije.Idejno rješenje je sastavni dio lokacijskih uslova, odnosno uslova za projektovanje i priključenje. Osnovni cilj izrade Studije opravdanosti je elaboracija relevantnih podataka i analiza, na osnovu kojih bi odgovarajući državni organi i investitor mogli da donesu odluku o davanju odobrenja za izgradnju, radu i pružanju finansijske podrške za realizaciju konkretnog projekta”, navodi se u tehničkoj dokumentaciji.
Nakon izrade idejnog rešenja, stoji u elaboratu, pristupiće će se formulisanju idejnog projekta kojim se određuju namena, položaj, kapacitet, tehničko-tehnološke i funkcionalne karakteristike. U okviru rešenje biće opisano izvođenje budućih građevinskih radova na objektu, kao i radova koji su neophodni da se, kako navode, centar za upravljanje otpadom privede svojoj nameni.
Na kraju, izradiće se studija o proceni uticaja na životnu sredinu koja, kako se navodi u dokumentaciji, mora da zadovolji direktive Evropske unije o zaštiti životne sredine u skladu sa kojima se izvodi realizacija celokupnog projekta.
Vrednost tendera za izradu projektno tehničke dokumentacije iznosi 20 miliona dinara.
Podsjećamo, bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je još 2018. godine izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom, a u ovim trenucima se kreće sa konkretnim koracima u otpočinjanju realizacije ove vrlo važne investicije koja će služiti očuvanju prirode na području tri opštine, zaključuje se u tekstu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: