26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar

Stručna praksa za 60 najboljih  studenata Državnog univerziteta u Novom Pazaru

Sporazumom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, drugih republičkih  ministarstava,  organa državne uprave i Grada Novog Pazara i visokoškolskih ustanova, koji je danas potpisan,  biće omogućena stručna praksa za 60 najboljih  studenata Državnog univerziteta u Novom Pazaru, saopšteno je sa te akademske ustanove.

Kako je navedeno studenti završnih godina  Državnog univerziteta u Novom Pazaru stručnu praksu obavljaće u Ministarstvu spoljnih poslova, službi Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti i Gradskoj upravi Novog Pazara. Stučna praksa obezbjeđena je za studente građevinarstva, arhitekture, računarske tehnike, prava, ekonomije, biologije, filoloških nauka i studijskog programa Vaspitač u predškolskim ustanovama.

Zbog velikog broja učesnika i pandemije korona virusa, skup je održan „on line“.

Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Bratislav Mirić obratio se učesnicima sporazuma. Prema njegovim riječima, ova inicijativa Vlade Republike Srbije je sjajna i može se sažeti u rečenicu „dajte mladim i učenim ljudima šansu.“

„Teorijska nastava je samo podloga, koju praksa potvrdi, ili je oboji drugačijim bojama. Neobično je važno da studentima završnih godina studija, državni organi ukažu ovakvom saradnjom suštinu i modalitete  posla sa kojima će se možda, susresti nakon diplomiranja. To i jeste dio svjetske prakse i nije ograničena samo na javne uprave. Tamo je poslednja godina studija posvećena saradnji i sa javnim ustanovama, naučnim institutima kao i kompanijama. Unaprijed se studenti, kroz praksu, usmjeravaju na određeni vid zanimanja. Zato Zapad dobija gotove, obučene kadrove, koji mogu da se bez dana obuke uključe u proizvodni proces“- ocjenio je rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Bratislav Mirić.

Stručna praksa počinje u novembru i traje do maja naredne godine.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: