27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar

Novi Pazar: GIK šuti o osuđenom Dragolovčaninu, džakovima, biračkom materijalu, prijavama i prigovorima…

Gradska izborna komisija (GIK) u Novom Pazaru nakon isteka roka od 15 dana nije postupila po Zahtjevu za pristup informacijama od javnog značaja i odgovorila na pitanja koja se tiču izbornog procesa i zakonitosti u radu.

Odgovor iz GIK-a na zahtjev koji je SNEWS dostavio još 21. januara 2023. godine još nije stigao i Povjereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti će zbog nepostupanja orhana vlasti, odnosno “šutnje uprave” biti upućna žalba.

O GIK-a je u tom zahtjevu zatražeo da predoči informacije na kojem sajtu, kog datuma i u koje vrijeme je Gradska izborna komisija (GIK) Novog Pazara objavila zahtjeve Stranke pravde i pomrenja, SDA Sandžaka i Građanskog pokreta Sandžaka za provjeru 5 procenata biračkom materijala sa vanrednih lokalnih izbora održanih 17. decembra 2023. godine, kao da li su lični podaci iz tih zahtjeva anonimizovani, odnosno bili zaštićeni prije njihovog objavljivanja.

Također, javnosti još nije predočeno da li je lice zaposleno u gardskoj upravu Muzafer Dragolovčanin, na dan 17. decembar 2023. godine bilo član Gradske izborne komisije, učestvovalo u radu Gradske izborne komisije i da li mu je bio dostupan birački materijal.

“Da li je i ,ako jeste, u periodu od dana stupanja na snagu pravosnažne kazne za Muzafera Dragolovčanina, došlo do povrede upravnog postupka, u situacijia da član GIK koji učesvuje u donešenje olduka ne ispunjava uslova da bude član izborne komisije iz razlog njegova osuđivanosti, što definiše Zakon o državnim službenicim i namještenicima i nosiocima javnih funkcija? Da li je Gradska izborna komisija na dan 17. decembar 2023. godine i ranije bila obavještena da je Muzafer Dragolovčanin pravosnažno osuđen kaznom zatvora dužom od šest mjeseci i da li je u vezi sa tim postupila u skladu sa Članom 16, stav 7, Zakona o lokalnim izborima (Sl. glasnik RS”, br. 14/2022)?”, stoji u tom zahtjvu za pristup informacijama od javnog značaja.

Zatraženo je i da se stavi na uvid informacija o tome koliko je ukupno prijava ili obavješetanja, od strane pravnih ili fizičkih lica, dostavljeno ili proslijeđeno Gradskoj izbornoj komisiji tokom izbornog procesa, 17. decembra 2023. godine, u vezi zakonitosti i regularnosti glasanja, koliko nakon okončanja glasanja – zatvaranja biračkih mjesta, tokom preobrojavanja i registrovanja rezultata izbora, tokom donošenja izbornog materijala i Gradska izbornu komisiju.

SNEWS traži i da se pojasne navodi u vezi odnošenja biračkog materijala privatniim kućama, o čemu je predsjednik GIK-a Radoslav Milić govorio na jednoj od konferencija za medije.

“Iz kojih razloga i sa kojim pojašnjenejm su predstavnici biračkih odbora, ako jesu, kasnili sa donošnjem biračkog materijala? Da li je Gradska izborna komisija do danas ustanovila iz kojih razloga su džakovi sa izbornim materijalom donešeni u službene prostorije van realnog vremena (najmnje 7-8 sati nakon zatvaranja birališta), da li napravljen zapisnil službena bilješka ili neki drug akt o zadržavanju biračkog materijala van službenih prostorija, gdje se u periodu od nekoliko sati nalazio izborni materijal, koje lice je to u činilo i da li zbog eventualnog kršenja zakonskog propisa protiv nekih lica pokrenuta zakonska procedura?”, navedeno je zahtjevu čiji odgovor još nije stigao.

SNEWS već duže od tri godine ne dobija pozive niti obavješetanj o aktivnostima i radu Gradske uprave Novog Pazara.
GIK prije i nakon održavanja izbora nije ovoj redakciji dostavila ni jedan poziv niti obavještenje o svom radu niti informaciju o zakazanim konferencijama za medije predsjedika GIK-a Radoslava Milića.

Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijam od javnog značaja (čl. 16) organ vlasti je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva, odnosno uređenog zahteva, tražioca obavjesti o posedovanju informacije, stavi mu na uvid dokument koji sadrži potpunu i tačnu traženu informaciju, odnosno izda mu ili uputi kopiju tog dokumenta.

Rok za dostavu informacija se može produžiti na maksimalnih 40 dana, ali je organ vlasti dužan da najkasnije u roku od sedam dana od dana prijema urednog zahtejva, tražiocu dostavi obaveštenje o razlozima zbog kojih nije u mogućnosti da postupi po zahtjevu.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: