Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar

Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu pobjednici takmičenja “Gradimo mostove znanja”, njihov most od špageta izdržao rekordnih 120,05 kilograma

Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu pobjedili su na međunarodnom takmičenju u izgradnji makete mostova od špageta “Gradimo mostove znanja”, održanom na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Studenti novosadskog Fakulteta tehničkih nauka: Milan Trivunović, Boban Radman i Milan Jovin napravili su most koji je izdržao opterećenje od 120.05 kg , osvojili prvo mjesto i postigli rekordni rezultat od kako se ovo takmičenje održava na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Most koji je domaćinima, timu studenata Državnog univerziteta u Novom Pazaru doneo drugo mesto izdržao je 113,3 kilograma, a ekipa Građevinskog fakulteta iz Kosovske Mitrovice osvojila je treće mesto i napravila most na kome je moglo da prenese 93,2 kg tereta.

Za pobjedničke ekipe obezbjeđene su prigodne novčane nagrade. U komisiji za ocenjivanje kvaliteta i izdržlјivosti mostova, bili su: prof. dr Dragoslav Šumarac, asistent sa doktoratom Petar Knežević, asistent Demir Vatić i master arhitekture Sanel Husović.

Prema pravilima takmičenja, u gradnji mostova od špageta pobeđuje ekipa koja u određenim dimenzijama izgradi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje. Takmičari su u gradnji mostova koristili samo špagete i lepak, poštujući utvrđene dimenzije, u nameri da izgrade most koji će izdržati najveći teret.

Otvarajući takmičenje prof. dr Zana Dolićanin, prorektor za međunarodnu saradnju, istakla je da “ovo nisu samo mostovi znanja, nego i prijateljstva, koje će učesnici čuvati u sećanju zauvijek”.

“Bez obzira na rezultate takmičenja, svi smo ovdje danas pobjednici”, poručila je.

Završnici takmičenja i proglašenju pobednika prisustvovali su predstavnici Grada Novog Pazara, Arhitektonskog studija „Nova DPI“ i preduzeća „Ukras“, koji su pomogli organizovanje takmičenja.

U protekla tri dana na takmičenju je učestvovalo 70 studenata arhitekture i građevinarstva iz 5 zemalјa regiona,  studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Ovo takmičenje pokrenuli su prije 12 godina studenti Fakulteta za građevinarstvo u Mariboru. Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održava se četvrti put za redom.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: