27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak Srbija

Usame Zukorlić saopštio da njegov otac Muamer Zukorlić nije otrovan, kako su ranije sumnjali

Bivši predsjednik Stranke slobode i pravde (SPP) i muftija Muamer Zukorlić umro je prirodnom smrću, rezultat je još dva obdukciona nalaza nadležnih ustanova iz Bosne i Hercegovine i Njemačke, saopštio je njegov sin i nasljednik na čelu partije, Usame Zukorlić.

Muamer Zukorlić

On je, u ime porodice Zukorlić, kazao da su dobijenim nalazima iz dvije nadležne institucije iz Sarajeva i Hamburga otklonjene sve sumnje o uzroku smrti njegovog oca.

“Porodica osjeća veliko olakšanje zbog toga što su sva tri tima stručnjaka saglasna u tome da Muamer Zukorlić nije otrovan i da je preminuo prirodnom smrću”, rekao je Usame Zukorlić na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

Obdukcioni nalazi su prethodno rađeni u Nišu i Novom Sadu i potpuno su identični ovim dobijenim iz Sarajeva i Hamburga.

Usame je rekao da je njegov otac preminuo usljed zastoja srca, zbog višegodišnjih srčanih problema.

Istakao je i da će porodica zatražiti dodatna objašnjenja od dve inostrane laboratorije koje su ranije tvrdile da rezultati ukazuju da je Muamer Zukorlić otrovan teškim metalima ili hranom.

Prema njegovim riječima radi se o dvije laboratorije u Istanbulu gdje su pod šifrom anonimno testirani uzorci dlake sa brade, uzeti nakon smtri njegova oca, i da su dva izvještaja prema kojima je utvrđeno trovanje teškim metalima sa vjerovatnoćom od 60 posto, odnosno trovanje hranom, bila razlogom za osnovanu sumnju da rahmetli Muftija nije umro prirodnom smrću i za pokretanje istrage o uzroku smrti.

“Ostaje nam da zatražimo objašnjenje od Sudske medicine u Istanbulu i laboratorije Šišli da nam daju obrazloženje svojih rezultata. Želimo da znamo koje su to teške metale testirali, na osnovu kojih su zaključili da postoji 60 posto šansa da je testirani preminuo od posljedica trovanja. Rasvjetljavanje okolnosti smrti rahmetli Muftije Zukorlića je bila obaveza, kako porodice, tako i njegovog naroda i mi smo tu obavezu izvršili. Zaslužili smo da znamo usljed čega je umro”, naveo je Usame i objavio na svojim profilima socijalnih mreža.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, u Srbiji, potvrdilo sredinom juna ove godine da je Muamer Zukorlić, bivši muftija i predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), preminuo prirodnom smrću, zbog teške bolesti srca.

Ekshumacija i obdukcija Muamera Zukorlića obavljena je 6. maja ove godine, nakon čega je njegovo tijelo izmješteno iz rodnog sela Orlja, opština Tutin, i istog dana pokopano u haremu Altun Alm džamije u Novom Pazaru.

Pored obdukcije koja je rađena od strane nadležnih institucija u Srbiji, tužilaštvo je na zahtjev porodice dozvolilo da ekshumaciji i obdukciji prisustvuju i stručnjaci sa strane, Dr. Nermin Sarajlić, direktor Sudske medicine iz Sarajeva i Dr. Jan Peter Sperhake iz Sudske medicine iz Hamburga u Njemačkoj.

Muamer Zukorlić, koji je bio potpredsjednik Narodne skupštine Srbije, preminuo je u 51. godini života, 6. novembra 2021. na Internacionalnom unverzitetu u Novom Pazaru.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: