Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Srbija

Sud i Tužilaštvo BiH se prepucavaju, optuženi za genocid Milomir Savčić u bjekstvu, MUP Srbije navodi da se ne nalazi u Srbiji

Nakon raspisivanje međunarodne potjernice i pisanja sarajevskih medija da je ilegalnim putevima prebjegao u Srbiji srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da se nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske Milomir Savčić ne nalazi u Srbiji.

Kako je navedeno, nakon obavljenih provera evidencija o ulasku u zemlju Uprave granične policije, utvrđeno je da Savčić nije ušao u Srbiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo ke medije iz BiH da ne iznose neproverene i netačne informacije “koje služe kao podloga pojedincima da u svoje lične razmirice i obračune uvlače Republiku Srbiju”.

– Sud BiH: Tužilaštvo BiH nije predložilo određivanje pritvora, Savčiću zZabranjeno napuštanje boravišta i kretanje, oduzeta mu lična dokumenta, pasoš i lična karta Republike Srbije

Sud Bosne i Hercegovine je 9.8.2021. godine donio rješenje kojim su prema optuženom Milomiru Savčiću ukinute mjere zabrane, a usvojen prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora u smislu člana 126.f stav 2. ZKP BiH zbog nepoštivanja izrečenih mjera zabrane iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BIH.

U ranijem toku postupka, po prijedlogu Tužilaštva BiH, optuženom Milomiru Savčiću je rješenjem Suda broj S1 1 K 034456 20 Kv 7.2.2020. godine, odnosno izmijenjenim rješenjem Suda broj S1 1 K 034456 20 Kri od 30.3.2020. godine, pored prekršene mjere zabrane iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BIH određena i sljedeća mjera: zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja iz člana 126. stav 1. i 2. ZKP BiH, a u cilju izvršenja navedene mjere kretanje optuženog ograničeno je na teritoriju države Bosne i Hercegovine, uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, odnosno pasoša države Bosne i Hercegovine, kao i putne isprave Republike Srbije i lične karte, te je zabranjeno izdavanje novih pasoša, kao i korištenje lične karte za prelazak državne granice.

“Sve pomenute mjere su prilikom održavanja ročišta za određivanje mjere pritvora po prijedlogu Tužilaštva BiH 9.8.2021. godine i dalje bile na snazi”, navode iz Suda BiH.

Ukazuje se da je Tužilaštvo BiH Sudu dostavilo prijedlog za određivanje mjere pritvora po zakonskom osnovu iz člana 132. stav 1. tačka b) ZKP BiH, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a iz pritvorskog razloga propisanog članom 132. stav 1. tačka b) ZKP BiH.

Sud još jednom podvlači da Tužilaštvo BiH nije predložilo određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, niti su Sudu dostavljeni dokazi koji ukazuju na takvu opasnost, pa Sud nije ni zadržao optuženog nakon ročišta, a do odluke Suda.

– Tužilaštvo BiH: Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog

Iz Tužilaštva BiH je povodom više upita vezano za predmet protiv optuženog Savčić Milomira, zbog krivičnog djela genocid iz člana 171. KZ BiH prilikom izjašnjenja opravdanosti mjera zabrane Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je saopšteno da je dana 02.08.2021.godine podnijelo prijedlog Sudu Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora prema optuženom a zbog kršenja mjere zabrane komuniciranja sa printanim i elektronskim medijima koja mu je bila određena rješenjem Suda.

Postupajući tužilac je, kako u prijedlogu tako i na ročištu koje je Sud održao dana 09.08.2021.godine u prisutnosti optuženog Savčić Milomira i njegovog branioca detaljno obrazložio razloge za određivanje pritvora. Nakon završenog ročišta Sud je upoznao prisutne stranke da će o odluci po prijedlogu biti naknadno obaviještene.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kao stranka u postupku, se ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način obezbjedio izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo istog dana u 15:30 sati”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Sud BiH je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, nakon što ga Sudska policija nije mogla pronaći na adresi poslije određivanja pritvora, saopćeno je iz Suda BiH jučer.

Kako je potvrđeno za BIRN, odbrana je uložila žalbu na rješenje o pritvoru.

Sud BiH je 13. januara 2020. potvrdio optužnicu u predmetu Milomir Savčić. Prema optužnici, Savčić je u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu VRS-a pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995.

Milomir Savčić je predsjednik Boračke organizacije bh. enititeta Republika Srpska (BORS) i prema pisanju sarajevski medija ilegalno je pobjegao u Srbiju.

Izvor: BHRT, AA, Faktor, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: