17 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Sud naložio Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS) da ukloni prepreke na putu do gradilišta islamskog centra

Osnovni sud u Novom Pazaru izdao je privremenu mjeru u vezi blokade i postavljanja prepreka na putu do gradilišta islamskog centra kod Velikog groblja u Novom Pazaru, saznaje SNews.

Rješenjem o obezbjeđenju je naložeo Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS) da u roku od 24 sata od prijema rješenja ukloni metalne prepreke, vozila i fizičko obezbjeđenje i tako omogući nesmetan prolaz putem prema parcelama i objektima kod Velikog groblja u ulici Rifata Burdževića.

Kako je nevedeo u rješenju privremenu mjeru će izvršiti javni izvršitelj Danka Ristanović.

U odluci sudije Marka Srećkovića je navedeno i da je “privremena potrebna kako bi se spriječila upotreba sile i nastanak nenadoknadive štete”.

Privremena mjera traje do pravosnažnog okončanja parnice, a, kako je navedeno u pravnoj pouci protiv ovog rješenja, donešenog 25. decembra 2020. godine, je dozvoljena žalba Višem sudu u roku od osam dana od dana dostavljanja.

“Sud smatra da je nužno izdavanje privremene mjere kako bi se spriječila upotreba sile, imajući u vidu istoriju odnosa islamskih zajednica. Pored toga sud smatra da je moguće da nastane nenadoknadiva materijalna šteta, imajući u vidu i da je tužilja Islamska zajednica Srbije usled radnji tužene prekinula izvođenje građevinskih radova, da je objekat ostao neobezbjeđen, a što može dovesti do povređivanja”, navodi se, između ostalog u obrazloženju sudskog rješenja.

Podsjećamo da je Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) i građani koji žive u blizini te parcele do koje vodi predložili privremenu mjeru kako bi se spriječilo dalje nasilje i uspostavilo pređašnje stanje prije događaja od 16. decembra ove godine.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović je 24. decembra izjavio da je Islamska zajednica Srbije zajedno sa porodicama, koje staniju u blizini i koriste put koji vodi ka gradilištu islamskog centra kod Velikog groblja u Novom Pazaru, podnijelu tužbu i prijedlog za izricanje privremene mjere zbog smetanje državine.

“Vjerujemo da je ovo najbolji način da riješimo naše sporove. Civilizovani smo ljudi, vjernici muslimani. Sve što radimo radimo u interesu najljepšeg rješenja. U tom smislu očekujemo i pozitivno rješenje od suda”, rekao je tada Nasufović.

Punomoćnim predlagača dva fizička lica koji u vlasnici parcele Islamske zajednice Srbije, advokat Emir Fetahović je rekao da su predložili privremenu mjeru kako bi se spriječilo dalje nasilje i uspostavilo pređašnje stanje prije događaja od 16. decembra ove godine.

“Smatramo da su ispunjeni uslovi da sud donese privremenu mjeru i da se naloži otklanjanje prepreka i dalje nesmetano korišćenje prolaza do spornih parcela. Sud će donijeti odluku u vrlo kratkom roku i nadmo se da će odluka biti pozitivna”, rekao je Fetahović.

SNews sazanje da je sporna parcela 2454/1, katasterskim premjerom 2011. godine, greškom pripojena groblju i ona se vodi kao groblje.

“Pokrenut je postupak za ispravku greške. Pokrenut je postupak za ispravku ličnih podataka”, potvrđeno je u listu nepokretnosti broj 12483 eKatastra Republičkog geodetskog zavoda Republike Srbije.

Pod izgovorom da se radi o vakufskoj imovini na koju oni polažu pravo nekoliko desetina pristalica Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i Stranke pravde i pomirenja (SPP) je 16. decembra ove godine blokiralo put i postavilo ogradu prema gradilištu islamskog centra i otjeralo radnike. Nekoliko lica i dalje stražari u blizini gradilišta i sprječava pristup.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) se do sada nije oglasio povodom pokretanja sudskog postupka u ovom slučaju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: