Aktuelno Društvo Kolumna Politika Sandžak

Šutnja o “političkom vatrometu” – gdje je sigurnost građana?

Prekršajni sud u Novom Pazaru potvrdio je da kod ovog suda nije bilo zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupaka u vezi događaja od 18. decembra prošle godine, kada se više lica, bez prethodne najave, okupilo ispred Gradske uprave u Novom Pazaru, koristilo pirotehnička sredstva i puštalo muziku sa razglasa.

Paljenjem pirotehničkih proizvoda, prema zakonu, ako to nije najavljeno i sprovedeno na propisan način, narušava se javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana. To važi i za one koji pucaju iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, a kazne se kreću od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati, odnosno od 100.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana, ako to neko izvrši u grupi od tri i više lica.

Te večeri je, sa stranačkim obilježjima, uz pucjavu, bilo prisutno više od tri lica.

Prošlo je duže od četiri mjeseca od tog događaja, a iz Policijske uprave Novi Pazar i Osnovnog javnog tužilaštva nema zvaničnog odgovora u vezi tog događaja.

Između ostalog, 5. aprila ove godine, mediji su zatražili izjavu i odgovore na pitanja koje mjere i radnje su policijski službenici MUP-a, PU u Novom Pazaru preduzeli i sproveli u vezi događaja od 18.19. i 21. decembra, te  da li su  policijski službenici MUP-a, PU u Novom Pazaru u vezi tih događaja preduzeli zakonske obaveze, eventualno za koje prekršaje i  krivična djela i protiv koliko lica su podnešene prekršajne i/ili krivične prijave.

Na “javnom gledanju utakmice” ispred Gradske uprave Novog Pazara 21. decembra 2023. godine bili su prisutni članovi lokalne i republičke vlasti

Predstavnici Sandžačke demokratske partije (SDP) su za skupštinskom govornicom potvrdili da su se pristalice te stranke okupljale ispred zgrade Gradske uprave u Novom Pazaru i optužili opoziciju za izazivanje fizičkih sukoba, a opozicija isticala da su to bili pokušaji da se nasiljem postignu politički ciljevi i tražila da se ispita odgovornost “zbog izazivanja fizičkih sukoba širih razmjera između građana”.

Šutnja iz Policijske uprave Novi Pazar i Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Pazaru u vezi ovog, ali i mnogih drugih nerazjašnjenih i nerasvijetljinih događaja koji se tiču ljudi u ovog gradu i dalje traje.

Foto: SNEWS

Medin Halilović

.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: