29 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Ugljanin: Protesti “Srbija protiv nasilja” daju nadu, paralelene strukture kao karcinom

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da protesti “Srbija protiv nasilja“ predstavljaju valjan osnov za raskid sa lošom prošlošću i daju nadu da su u Srbiji moguće pozitivne promjene za sigurnu budućnost.

On je u obraćanju medijima rekao da ovi protestu predstavljaju energiju koja pokreće građane i da su ključne riječi protesta jedinstvo i dogovornost.

 „Ovi protesti predstavljaju kulminaciju nezadovoljstva građana Srbije sa višedecenijskom nasilničkom i militantnom politikom u Srbiji. Nepostojanje vladavine prava, jednakosti pred zakonom, nasilničko ponašanje vladajuće strukture, prvatizacija države, paralelne strukture vlasti koje u svim državnim organima decenijama vladaju u Srbiji, a za svoje postupke nikome ne odgovaraju“, rekao je Ugljanin.

Ocjenio je da „paralelne strukture u Srbiji uništavaju državu kao što maligno tkivo uništava ljudski organizam“.

Podsjetio je i da SDA Sandžaka na ovo, kako je naveo, neodrživo stanje, decenijama ukazuje, da je to činila proteklih decenija organizovanjem masovnih protesta, te da državni organi nisu imali ni minimum razumjevanja prema zahtjevima sa tih protesta.

 „Podsjećam da su sve ove naše proteste i zahtjeve vladajuće strukture, preko režimskih medija i njihove podaničke stranke u Sandžaku predstavljale kao neprijateljstvo SDA Sandžaka protiv Srbije i srpskog naroda, što nije tačno. To danas potvrđuju ovi protesti. Sve ono što smo mi govorili, decenijam na našim protestima, danas se ponavlja na protestima građana, ne samo u Beogradu, nego širom Republike Srbije“, kazao je Ugljanin, ukazavši da je SDA Sandžaka preko svojih predstavnika decenijama tražila da se zločini prema Bošnjacima rasvijetle, a zločinci kazne.

Istakao je da ni međunarodna zajednica do sada nije pokazala interes da se izgrade efikasni mehanizmi kako se u budućnosti ne bi ponovi državni teror i zločini  nad Bošnjacima Sandžaka, opisani na 900 strana u publikaciji „Hrnologija zla i neizvjesnosti“

 „Uvijek bi ti stranci rekli vi se Bošnjaci ne slažete i nemete jednake zahtjeve, ne znamo kome da izađemo u susret. Ignorišu materijalne činjenice kada su Bošnjaci u pitanju. Ključne riječi za uspjeh su jedinstvo i odgovornost izabranih predstavnika vlasti na svim nivoima u zemlji…Sve ovo isto važi i za Sandžak. Prvenstveno odgovornost leži na građanima Sandžaka, da dobro razmisle kome daju svoje povjerenje “, rekao je on dodavši da je za ovo potrebna pravna država.

Podsjetio je i da je na sjednicama Vlade Srbije kao bošnjački ministar na ove zahtjeve nailazio na ismijavanja na isti način kao što se to čini prema bošnjačkim poslanicima u srbijanskom parlamentu i naglasio da se za Bošnjake Bosne i Sandžaka još niko nije legitimisao da štiti prava Bošnjaka.

 „Zbunjujuće je, ne što ovaj režim ne želi ništa da promijeni, nego što ni Evropa, Amerika i Ujedinjene nacije imaju tolerantan odnos prema zločinima koje je srpski režim izvršio prema Bošnjacima u Sandžaku. Pitaju se ljudi kakva je to Evropa u čije članstvo mi očekujemo neko rješenje. Da li u Evropi važe ista prava i za Bošnjake kao i za građane neke evropske države? Svi narodi imaju nekog ko se aktivno legitimiše da zaštiti interse svojih sunarodnika, jedino Bošnjaci na ovom Balkanu nemaju nekoga ko se aktivno legitimisao i koji ima pravo da štiti interese Bošnjaka u svim ovim državama na Balkanu“, ukazao je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: