16 Aprila, 2024
Aktuelno Ekonomija Politika Srbija Turska

Sve izraženiji interes turskih investitora za Srbiju

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Republike Turske u Srbiji Hamijem Aksoyom o bilateralnim političkim odnosima, privrednoj saradnji i rezultatima aktuelnih projekata koje Srbija ostvaruje sa ovom državom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je, kako se navodi, istakla da je izuzetno zadovoljna činjenicom da postoji sve izraženiji interes turskih investitora za naše tržište, naročito u nerazvijenim delovima Srbije.

Veliki značaj, kako je objasnila, predstavlja i učešće turskih kompanija u infrastrukturnim projektima, među kojima se izdvaja izgradnja auto-puta Sarajevo–Beograd–Sarajevo.

Ambasador Turske je naveo da u ovom trenutku u Srbiji posluje oko hiljadu turskih kompanija i da će se taj broj povećavati, zahvaljujući dobrim tržišnim uslovima i finansijskoj stabilnosti koju je Srbija postigla.

Osim projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture, on je istakao i značaj obnove kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, koja se odvija kroz pomoć Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Navodeći da je prije aktuelne pandemije turizam bio značajna oblast saradnje, Aksoj je istakao da postoji velika zainteresovanost za dalje unaprjeđenje saradnje u ovoj oblasti.

Premijerka Srbije je izrazila zahvalnost turskoj državi na pomoći i donacijama medicinske opreme i zaštitnih sredstava tokom pandemije, kao i na saradnji pri međusovnoj evakuaciji građana.

Takođe, Brnabić je ambasadoru Turske poželjela mnogo uspjeha u budućim diplomatskim aktivnostima.

Izvor i foto: Vlada Srbije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: