Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Sandžak

Svetionik pokrenuo kampanju “Omogući stipendiju” za studente i srednjoškolce iz Sandžaka

Udruženje “Svetionik” iz Novog Pazara je, u saradnji sa Fondacijom “Catalist”, pokrenulo kampanju “Omogući stipendiju” sa željom da obezbjedi novčana sredstva kako bi studentima i srednjoškolcima sa dobrim ocjenama, bez roditeljskog staranja ili čije porodice žive u teškim uslovima, obezbjedili stipendije i olakšali im na njihovom putu sticanja znanja.

Kampanjom na sajtu donacije.rs prikupljaju se sredstva za deset studenata ili srednjoškolaca, a iz “Svetionika” se nadaju da će ove godine obezbjediti sredstva za stipendiranje više od 250 mladih.

Iz ove organizacije koja od samog osnivanja, već 12 godina, stipendira uspješne studente i srednjoškolce, pozvali su sve ljude koji su u mogućnosti da donacijama na platformi donacije.rs ili svetionik.rs podrže njihovu akciju.

“Akcijom u kojoj ćemo prikupiti novac za godišnje stipendije, želimo da nadarenim mladim ljudima pokažemo da cijenimo njihove uspjehe, da se znanje i upornost uvijek isplate, ali i da stipendija koju dobiju bude značajna podrška tokom školovanja. Posebno ćemo prilikom odabira stipendista voditi računa i o socijalnom položaju porodice iz koje dolaze”, poručio je predsjednik udruženja “Svetionik”, Mirza Aličković.

Podsjetivši da je aktuelna pandemija ostavila je mnoge roditelje studenata i srednjoškolaca bez posla, Aličkovića je istakao kako neće dozvoliti da se ekonomska kriza koju je dodatno zakomplikovala pandemija Korona virusa odrazi na studente, te da zbog nedostatka materijalnih sredstava budu prinuđeni da prekinu studiranje.

“Ovo radimo godinama unazad i imamo ogromno povjerenje zajednice. Naša Udruženje “Svetionik” više od deceniju sa po 60.000 dinara na godišnjem nivou stipendira 250 studenata i srednjoškolaca iz Novog Pazara, Raške, Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Prijepolja i Priboja”, podvukao je on.

Kandidati koji apliciraju za “Svetionikovu” stipendiju moraju ispunjavati određene uslove predviđene konkursom koji je upravo završen

“Prilikom odabira stipendista važno nam je da mladi koji apliciraju za stipendiju studiraju na nekom od državnih univerziteta u Srbiji, da na fakultetu imaju visok prosjek, a srednjoškolci odličan uspjeh. Prednost pri odabiru uvijek imaju kandidati iz porodica slabijeg materijalnog stanja i oni bez roditeljskog staranja. Ovom akcijom mi stipendistima ne pružamo samo finansijsku podršku, već smo im omogućili i neformalno obrazovanje, organizujući za njih predavanja, seminare, tribine, radionice i okrugle stolove sa predavačima, stručnjacima iz zemlje, regiona i svijeta. Do sada smo organizovali 150 edukativnih radionica i predavanja za njih. Naši donatori su ugledni pojedinci i rukovodioci kompanija, a našim posredstvom u stalnom su kontaktu sa stipendistima, te je tako otvorena mogućnost zaposlenja nakon završenog fakulteta.”, dodao je Aličković.

– Podsticaj na činjenju dobra

Pored toga što dobijaju materijalnu podršku i neformalno obrazovanje, stipendisti se aktivno uključuju u sve humanitarne aktivnosti novopazarskog udruženja “Svetionik”.

“Stalo nam je i da mlade ljude, naše stipendiste, podstičemo na činjenje dobra. Tokom trajanja stipendiranja uključujemo ih u sve naše humanitarne akcije i na taj način oni postaju karika u lancu činjenja dobra u zajednici. Mjesečna podjela paketa sa osnovnim životnim namirnicima socijalno ugroženim porodicama i angažman kroz “Humani butik” samo su neke od aktivnosti u kojima učestvuju i naši studenti”, rekao je Aličković.

Iz “Svetionika” su pozvali sve građane i kompanije da se priključe njihovoj akciji, u skladu sa mogućnostima jer, ukazuju, mnogi pametni studenti i srednjoškolci čekaju na podršku.

“Samo ove godine na konkurs se prijavilo preko 500 studenata i učenika. Pred komisijom je težak zadatak, većina kandidata ispunjava sve uslove da dobije stipendiju. To su sve vrijedna i pametna djeca, i teško nam je da ih odbijemo, ali u nedostatku novca mi nismo u mogućnosti da svima obezbjedimo stipendiju. Još jednom pozivam sve da posjete sajtove donacije.rs ili svetionik.rs i tu podrže ovu akciju, kako bi bar još nekom od prijavljenih olakšali obrazovanje”, zaključio je Aličković.

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: