Aktuelno Društvo Politika

TAKT demantovao Memića i traži javno izvinjenje za iznijete neistine

Medij “Takt” iz Novog Pazara demantovao je danas izjavu aktuelnog ministra turizma i omladine u ostavci, Vlade Republike Srbije, Huseina Memića, da je taj medij osnovalo Bošnjačko nacionalno vijeće te da nije bio pozvan kao gost u nekom od programa TAKT-a. Smatraju da predstavnici vlade ne bi smjeli da javno targetiraju medije, jer svakom fizičkom nasilju prethodi targetiranje.

Memić je sa govornice na Skupštini grada Novog Pazara, 18. 03. 2024. godine, izjavio sljedeće: „Imate TAKT televiziju vašu. Vi ste je osnovali. Deset godina sam bio direktor Kulturnog centra, koji je proglašen najboljim kulturnim centrom u Srbiji, nikad me nije zvala novinar vaš da gostujem na toj televiziji. Nikad. Jedan minut, jednu sekundu nisam dobio.“

“Takva izjava ministra Memića je potpuna neistina. Bošnjačko nacionalno vijeće nije osnivač TAKT medija, što se lako može provjeriti u APR-u. Medij TAKT osnovala je grupa mladih, nezavisnih pojedinaca bez političkih afilijacija, koji vode ovaj medij po principu profesionalizma, pružajući platformu ravnopravnosti za sve strane i stranke”, navodi se u reagiranju.

Ističe se i da je neistinita i izjava Memića da nikada nije dobio poziv da gostuje na TAKT-u , jer je isti bio pozvan još dok je bio direktor Kulturnog centra, te da je Memić svoje gostovanje odložio dok ne realizuje nekoliko bitnih projekata o kojima bi mogao pričati upravo u emisiji.
Također, je pomenut ili je bio tema nekoliko tekstova na našem portalu, što je lako provjerljivo, dodaje se.

“Medij TAKT već četiri godine djeluje i radi nezavisno i slobodno. Takt je glas građana koji promoviše pozitivne primjere i slobodu mišljenja u Novom Pazaru. Kreiramo nepristrasni i edukativni medijski sadržaj, pružamo istinite informacije i dajemo ljudima prostor da inspirišu druge”, piše u demantiju ovog medija.

Podsjećaju javnost da je medij TAKT jedan od šest medija koji je nedavno odlučio vratiti novčana sredstva dobijena putem konkursa od Grada Novog Pazara, izražavajući nezadovoljstvo raspodjelom sredstava i favoriziranjem jednog medija s više od osamdeset posto sredstava, kojem je takvom praksom za posljednjih 9 godina, od grada uplaćeno vise od 3,3 miliona eura pa je tako RTV Novi Pazar rekorder po iznosu novca dobijenog na konkursima lokalnih samouprava u Srbiji.

“Takvo ponašanje, kao i postupak ministra Memića, predstavljaju jasan pokazatelj da, umjesto podrške, slobodni mediji u Novom Pazaru trpe diskriminaciju i razne pritiske. Na kraju, kao što je ministar Memić javno iznio neistinu o mediju TAKT, isto tako očekujemo da se javno izvini ovom mediju. Time će se izviniti velikom broju ljudi koji s poštenjem i posvijećenošću grade ovaj medij već godinama”, poručeno je.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: