Aktuelno Društvo Turska

Turkiye: Dan sjećanja na šehide i 107. godišnjica pomorske Bitke na Čanakkaleu

Širom Turkiye i danas se na različite načine obilježava Dan sjećanja na šehide i 107. godišnjica pomorske pobjede u Canakkaleu, javlja Anadolu Agency (AA).

U Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, to je jedna od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu ali, po mnogim pokazateljima i u historiji uopšte.

Spomenik turskim vojnicima učesnicima u ratu na Čanakkaleu (Galipolju). Ovaj monument je izgrađen u čast 253.000 hiljade vojnika osmanske armije. Specifičan je po tome jer izdaleka ima oblik slova “M”, u značenju riječi “mehmetčik” ili pripadnik vojske Mehmeda (Poslanika Muhammeda).

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turkiye pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Jedno od šehidskih mezarja na poluostrvu Galipolje u kojem su ukopani poginuli vojnici dobrovoljci (đurumlije) iz Sandžaka. Na ovoh fotografiji se vidi da ovdje leži šehid iz Tašlidže (Pljevalja).

Dan šehida i godišnjica pomorske bitke na Galipolju obilježena je danas u većini turskih gradova u kojima su delegacije položile vijence na spomen-obilježja posvećena herojima koji su živote položili kao šehidi na Galipolju.

Predsjedavajući Velike narodne skupštine Turkiye Mustafa Sentop tim povodom je uputio poruku u kojoj je kazao da je potrebno nastaviti marljivo raditi na jačanju domovine.

“Ova zemlja, na kojoj se slobodno vijori naša zastava, naša je vječna domovina. Naša je najveća odgovornost da marljivo radimo na tome da naša prelijepa domovina bude prosperitetna i zauvijek bude slobodna i nezavisna”, kazao je Sentop.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: