Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Turska

Turska otvara generalni konzulat u Novom Pazaru, prvo strano predstavništvo u Sandžaku nakoj jednog vijeka

Vlada Republike Srbije dala je saglasnost na otvaranje Generalnog konzulata Republike Turske u Republici Srbiji, potvrđeno je danas iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Kako je navedeno u rješenju Vlade, sjedište konzulata biće u Novom Pazaru.

Dodaje se da će Ministarstvo spoljnih poslova obavijestiti diplomatskim putem Ministarstvo inostranih poslova Republike Turske o saglasnosti Vlade Republike Srbije o otvaranju ovog konzulata.

– Prvo strano predstavništvo u Sandžaku nakon više od jednog vijeka

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) podržava i pružiće aktivnu podršku u procesu otvaranja i početka rada generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru, izjavila je za Anadolu Agency (AA) predsjednica Vijeća Jasmina Curić.

Ona je pozdravila odluku Vlade Srbije kojom je najavljeno skoro otvorenje generalnog konzulata Republike Turske sa sjedištem u Novom Pazaru.

“Raduje nas činjenica što će prvi generalni konzulat prijateljske države Turske biti otvoren upravo u kulturnom, privrednom i obrazovnom centru Sandžaka. Imajući u vidu da će pored Sandžaka, konzulat pokrivati i Moravički, Rasinski, Toplički, Nišavski, Jablanički, Pirotski i Pčinjski upravni okrug u Srbiji, ovo predstavništvo će imati mnogostruki utjecaj na razvoj ovih područja Srbije, ali i na saradnju između Srbije i Turske”, navela je Curić i pisanoj izjavi.

Ona je ponovila stav da su Bošnjaci Sandžaka i građani Turske porijeklom iz Sandžaka most saradnje između Turske i zemalja Balkana i izrazila zadovoljstvo što je, kako je istakla, generalni konzulat Republike Turske prvo strano predstavništvo u Sandžaku nakon više od jednog vijeka.

“Vjerujemo da će otvaranje konzulata dalje unaprijediti privrednu, kulturnu i obrazovnu saradnju između Srbije i Turske. Sandžak je multietnička regija u kojoj žive četiri naroda i tri vjere, te na kraju duboko smo uvjereni da su Novi Pazar i Sandžak pravo mjesto za nove susrete i saradnju između naroda i država na Balkanu”, poručila je predsjednica BNV-a.

Kako je navedeno u rješenju objavljenom u “Službenom glasniku Republike Srbije”, Vlada Srbije dala je saglasnost za otvaranje generalnog konzulata Republike Turske sa sjedištem u Novom Pazaru.

Konzulat Turske u Novom Pazaru, prema toj odluci, pokrivaće područje koje obuhvata Raški, Moravički, Zlatiborski, Rasinski, Toplički, Nišavski, Jablanički, Pirotski i Pčinjski upravni okrug. U rješenju se navodi da će Ministarstvo spoljnjih poslova Srbije obavijestiti resorno ministarstvo Turske o saglasnosti Vlade da se otvori konzulat te zemlje u Novom Pazaru.

Inicijativa za otvaranje genrealnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru pokrenuta je prije nekoliko godina, a tokom prošlogodišnje posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji dogovoreno je da generalni konzulat te zemlje bude otvoren u Novom Pazaru.

Podsjećamo da su šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine, Bisera Turković i Ivica Dačić, prošle sedmice u Beogradu najavili otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru. Predsjedništvo BiH je 19. juna 2019. godine donijelo odluku o pokretanju postupka za otvaranje generalnog konzulata BiH u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Izvor: AA, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: