Globus Regija Srbija Turska

Turska zbog Palestine upozorila Srbiju i Kosovo

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske izrazilo je zabrinutost zbog odluke Srbije da ambasadu u Izraelu izmjesti u Jerusalem, javlja Anadolu Agency (AA). Turska je iznijela stav i da bi uzajamno priznavanje Kosova i Izraela i otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu bilo razočaravajuće, te da predstavlja kršenje međunarodnog prava jer su palestinske zemlje pod okupacijom od 1967. godine

”Duboko smo zabrinuti odlukom Srbije da ambasadu u Izraelu izmjesti u Jerusalem”, navodi se u saopćenju.

Rečeno je i kako izraelsku aneksiju Jerusalema odbacuju međunarodna zajednica i Ujedinjeni narodi (UN).

Navedeno je i kako je više puta kroz rezolucije UN-a naglašeno da se palestinsko pitanje može riješiti jedino kroz nezavisnu i suverenu državu Palestinu s granicama iz 1967. godine te Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

“Dok je stanje ovako, izmještanje ambasade bilo koje zemlje u Izraelu u Jerusalem predstavljat će jasno kršenje međunarodnog prava“, navodi se u saopćenju.

U saopćenju je upućen poziv svim zemljama da se pridržavaju usvojenih rezolucija UN-a, poštuju historijski i pravni status Jerusalema te izbjegavaju korake koji će otežati postizanje rješenja izraelsko-palestinskog konflikta.

Američki predsjednik Donald Trump jučer je saopćio da će Kosovo normalizirati odnose s Izraelom, a da će Srbija izmjestiti ambasadu u Jerusalem.

– Turska: Kosovo da se szdrži od odluka koje bi podrivali historijski i pravni status Kudusa (Istočnog Jerusalima)

Tursko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je saopštenje za medije u vezi sa odlukom Kosova o otvaranju ambasade u Jerusalimu u kojem se ocjenjuje da je takav korak kosovskih zvaničnika razočaravajući i da se zbog palestinskog pitanja radi o kršenju međunarodnog prava.

“Takav korak bi predstavljao očigledno kršenje međunarodnog prava”, ocjenjuju iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske konstatirajući u saopđenu da se iz objava na društvenim mrežama kosovskog predsjednika Hashima Thacija, premijera Hotija i ministrice vanjskih poslova Melize Haradinaj-Stublla razumije da se uz uzajamno priznavanje Kosova i Izraela razumije i otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu.

Podsjeća se da je Turska među prvim zemljama koje su priznale Kosovo i dala veliku podršku u naporima ka međunarodnom priznanju ove zemlje.

“Ne smatraju ispravnim graditi ovaj “proces protiv međunarodnog prava, a posebno na patnjama palestinskog naroda čije su zemlje pod okupacijom”.

“U više navrata naglašavano je u raznim rezolucijama UN-a da se palestinsko pitanje na osnovu granica iz 1967. godine može riješiti samo uspostavom nezavisne, suverene i geografski kontinuirane Palestinske države, čiji je glavni grad Kudus (Istočni Jerusalem). Pozivamo zvaničnike Kosova da se pridržavaju ovih odluka da se suzdrže od takvih koraka koji bi podrivali istorijski i pravni status Kudusa, a mogli bi takođe sprečiti da Kosovo priznaju druge države u budućnosti”, poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske.

Izvor: AA, SNews

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: