30 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Tužna kolona sa tabutima srebreničkih žrtva danas u Potočarima

Tužna kolona sa 30 tabuta posmrtnih ostataka Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, kada je počinjen genocid u srebreničkoj enklavi, zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda (UN), ispraćena je ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, javlja Anadolu.

Glavnom saobraćajnicom u Sarajevu zavladao je muk, kada se na početku ulice pojavio konvoj s tabutima. Brojni građani, porodice žrtava, prijatelji i rodbina, koji su se okupili pred zgradom Predsjedništva BiH, kolonu s tabutima ispratili su suzama i učenjem Fatihe. Mnogi građani su također prišli kamionu s posmrtnim ostacima i cvijetom odali počast žrtvama genocida.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH, na ispraćaju srebreničkih žrtava, osim porodica žrtava, bili su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, Enes ef. Ljevaković, muftija sarajevski, ambasador Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin i brojni drugi predstavnici različitih nivoa vlasti i građani.

Na kamionu sa posmrtnim ostacima ubijenih u genocidu istaknuta je državna zastava Bosne i Hercegovine.

Brojne Sarajlije okupile su se i duž centralne gradske ulice, s cvijećem u rukama, kako bi ispratili konvoj s tabutima i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine.

U pratnji policije i građana, kamion s posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana, nastavio je put zaustavivši se također i kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, Vječne vate, Gradske tržnice, pijace Markale, odnosno kod spomen obilježja stradalih Sarajlija sve do Vijećnice na istočnom izlazu iz grada, odakle je nastavio put ka Potočarima, gdje treba stići u poslijepodnevnim satima.

Kolona sa tabutima žrtava genocida krenula je jutros iz Visokog ka Potočarima.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

Foto: Majke Srebrenice

Povezane vijesti

%d bloggers like this: