23 Februara, 2024
Aktuelno Društvo Globus

U Americi protesti nakon što je policajac usmrtio crnca George Floyda

U američkom gradu Minneapolisu nastavljaju se protesti koji su pokrenuti zbog smrti Afroamerikanca Georga Floyda (46) koji je podlegao od povreda koje mu je nanio policajac koji ga je privodio. Tokom protesta jedna osoba je poginula, a uhapšeno je najmanje petoro, javlja Anadolu Agency (AA).

Dok protesti u Minneapolisu još uvijek traju, šef policije John Elder je održao konferenciju za novinare. On je rekao kako je tokom sukoba nastalog na protestima poginula jedna osoba, kao i da je uhapšeno najmanje pet demonstranata koji su bili uključeni u pljačkanje i paljenje.

Na videozapisima objavljenim na društvenim mražama može se vidjeti da su se brojni građani okupili blizu mjesta gdje su policajci vršili nasilje nad Floydom.

Tokom protesta povremeno dolazi i do sukoba policije i demonstranata.

Šef policije rekao je da im je jako žao zbog incidenta te je priznao da ima i udjela policije u nastajanju nesigurne atmosfere u gradu.

Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Fray pozvao je guvernera Tima Wlazsa tražeći da na područje pošalje pripadnike Nacionalne garde kako stvari ne bi dalje izmakle kontroli.

Policija je ranije poduzela opsežne sigurnosne mjere i zatvorila ulaze i izlaze na nekoliko područja. Okupljeni, većinom tamnoputi građani, uzvikivali su slogane tražeći da se sudi policajcu za ovo ubistvo.

Neki demonstranti su zapalili i jednu radnju na tom području, razbijali prozore i uništili jedno policijsko vozilo. Policija je na nekim područjima koristila i suzavac.

Tokom privođenja zbog sumnje u prevaru, policajac je nakon stavljanja lisica oborio Floyda na zemlju, koljenom pritisnuo njegov vrat dok se nije onesvijestio. Floyd je molio da ga pusti govoreći da ne može da diše. Afroamerikanac je vozilom hitne pomoći odvezen u bolnicu gdje je preminuo. Cijelu situaciju snimio je jedan od građana i podijelio na društvenim mrežama što je izazvalo bijes stanovnika.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo: “Ne mogu disati”.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je dao naređenje Federalnom istražnom birou (FBI) i Ministarstvu pravde da ubrzaju istragu Floydove smrti.

– Uhapšeni novinari CNN-a

Državna patrola Minnesote u petak je uhapsila televizijsku ekipu CNN-a, dok su izvještavali o nasilnim protestima u Minneapolisu nakon smrti Georgea Floyda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz sjedišta CNN-a u Atlanti rekli su da je ekipa, u kojoj je bio i novinar Omar Jimenez, puštena na slobodu u petak ujutro.

Dok se javljao uživo u program, Jimenezu su stavljene lisice na ruke, a zatim je priveden. Producent i snimatelj CNN-a, također su privedeni s lisicima.

CNN-ov komunikacijski tim ranije je na Twitteru objavio da je ekipa uhapšena “zbog obavljanja poslova, uprkos tome što su se identifikovali, što predstavlja očito kršenje njihovih prava“.

Državna patrola Minnesote objavila je na Twitteru da su novinari bili među četiri osobe uhapšene, dok su njeni pripadnici “čistili ulice i vraćali javni red i mir“. Dodaje se da su pušteni nakon što je potvrđeno da su članovi medijske ekipe.

Zapaljena je Treća policijska stanica uprave Minneapolis u četvrtak kasno uvečer tokom protesta zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu. Demonstracije bijesnih građana rasplamsale su se širom Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: AA

Foto: tw Max Nesterak, PrtSc

Povezane vijesti

%d bloggers like this: