8 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Sandžak

U BNV-u promovisana edicija „Interpretacije iz bošnjačke književnosti”

Bošnjačko nacionalno vijeće večeras je organizovalo promociju edicije „Interpretacije iz bošnjačke književnosti” autora dr. Nehrudina Rebihića i dr. Seada Šemsovića u okviru programa obilježavanja 21. februara – Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Interpretacije iz bošnjačke književnosti su zajednički projekat Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Interpretacije iz bošnjačke poezije su obuhvatile pripremu dva priručnika za nastavnike predmeta „Bosanski jezik i književnost“ – jedan priručnik obuhvata usmenu, a drugi pisanu bošnjačku poeziju.

Domaćin večerašnje promocije bio je Muhedin Fijuljanin, potpredsjednik Vijeća koji je na skupu rekao da je Dan školstva na bosanskom jeziku izuzetno značajan blagdan za Bošnjake u Sandžaku i da su na taj dan Bošnjaci na ovim prostorima počeli u punijem smislu da ostvaruju svoje pravo na obrazovanje.

U svojstvu recenzenta interpretacija, prisutnima se obratila dr. Nadija Rebronja koja je naglasila da će večeras predstavljeni priručnici biti ključni za svako dalje izučavanje bošnjačke književnosti i na fakultetima i u srednjim školama.

Autor priručnika za usmenu poeziju dr. Sead Šemsović se zahvalio Bošnjačkom nacionalnom vijeću i Zavodu za kulturu sandžačkih Bošnjaka koji su finansijski podržali ovaj veoma značajan projekat za Bošnjake.

„Edicija „Interpretacije iz bošnjačke književnosti se sastoji od ukupno šest knjiga, od kojih su dvije večeras predstavljene. Preostali naslovi, koji će tek biti objavljeni, se bave usmenom prozom Bošnjaka, bošnjačkom prozom 20. i 21. stoljeća te starijom bošnjačkom književnošću. Ova edicija je kapitalni projekat za bošnjačku književnost i za Bošnjake u cijelom regionu.“ rekao je dr. Šemsović.

Gostima se obratio i autor priručnika za pisanu bošnjačku poeziju dr. Nehrudin Rebihić koji je tom prilikom rekao da je ovo prvi put da na jednom mjestu imamo sintetizirane tekstove iz bošnjačke književnosti.

Priručnici za bošnjačku književnost koji su večeras promovisani su namijenjeni nastavnicima predmeta „Bosanski jezik i književnost“ u osnovnoj i srednjoj školi, učenicima i studentima, kao i svim zainteresovanim za bošnjačku književnu praksu.

Večerašnja promocija je prvi događaj programa obilježavanja 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika i Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku. Bošnjačko nacionalno vijeće sutra, 21. februara, organizuje konferenciju „Stanje i perspektive maternjeg jezika“ na kojoj će učestvovati i profesori i predstavnici institucija iz Bosne i Hercegovine.

Pripremna nastava na bosanskom jeziku počela je 21. februara 2013. godine i u znak sjećanja na taj događaj, Bošnjačko nacionalno vijeće obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika i kao Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Izvor i foto: bnv.org.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: