29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kultura Novi Pazar Sandžak

U BNV-u promovisana knjige „Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela“ i izložba „Priče iz Srebrenice“

U Bošnjačkom nacionalno vijeću u utorak je, povodom obilježavanja 11. jula – Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, održana promociju knjige pod nazivom „Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela“ autora Azira Osmanovića i izložbu slika „Priče iz Srebrenice“.

O knjizi, njenom značaju ali i patnjama koje je prošao bošnjački narod tokom genocida su govorili profesor historije u Gazi Husrev-begovoj medresi Hajrudin Mešić, profesor historije Ahmo Mehmedović, autor knjige magistar Azir Osmanović.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Misala Pramenković rekla je da je Srebrenica pouka i poruka budućim generacijama kako ne treba postupati prema ljudim i da je pisana riječ o genecidu u Srebrenici posebno važna.

“Srebrenica je istina i naša velika bol. Srebrenica je i konsenzus oko koga se slažemo, a nekada je prepoznat i od strane drugih faktora. Srebrenica je istina, ali istina uvjek ima svoje pobornike, ima one koji se za nju zalaži one koji je pokušavaju zatamniti. Imamo konstantno, 28 godina pokušaj relativiziranja onog što se bošnjačkom narodu desilo, a što je presudom na međunarodnom sudu potvrđeno ono što se desilo, a to je pokušaj planskog istrebljenja jednog naroda. To je naš rana koja ne može zarasti zato što se iznova po njoj kopa. Glorifikacijom i veličanje ratnih zločinaca pokušava legalizirati sve ono što se desilo“, istakla je Pramenković podsjetivši na borbu i rezultate Majki Srebrenice.

Poručila je da projekti koji imaju za cilj doprinijeti kulturi sjećanja na genocide u Srebrenici moraju podržati.

Profesor Ahmo Mehmodović, rođen je 95 u Srebrenici, danas radi u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, ukazao je na značaj rada na kulturi sjećanja u Srebrenici kako se nikada više ne bi ponovila. Naveo je primjer dječaka Dahma Suljića koji je nosio dres Jugoslavije kada je odvojen i ubijen, zajedno sa još šest muških članova svoje porodice.

„Dahmo Suljić, dječak, kada je došao na punkt, kada ga je taj vodnik odvojio, njegovu sudbinu nije odredio dres, nije odredilo bilo nešto na njemu, plava kosa, plave oči, vitalnost, bilo šta drugo. Njegovu sudbinu je odredilo njegovo ime i prezime, priadnost jednoj etničkaoj, nacionalnoj i vjerskoj skupini. Njegovo ime i prezime je odredilo da se odvoji“, rekao je Mehmedović i dodao da će nastaviti sa da živi i radi u Srebrenici.


Autor knjige, Srebreničanin i svjedok genocida i života u “enklavi UN-a”, Azir Osmanović je rekao da knjiga nije samo njegova, već priča hiljada žrtava Srebrenice iz bosanskog srednjeg Podrinja.

“Danas vidim da trideset žrtava se kopa ove godine. Najmlađa žrtva je petnaestogodišnji Elvir Salčinović. Zapravo je to je porodica koju poznajem i og dječaka sam poznavao. Sa mnom je išao u osnovnu školu u izbjgeličkom naselju, nisam znao da još nije bio pronađen, pogodila me ta vijest. Njegov brat Almir je mladić sa onog snimka kada vojnici Rs-a zarobljavaju grupu Bošnjaka i govore onom u šarenoj majci odkud tit a majca”, rekao je Osmanović dodavši da je među žrtvama koji će biti ukopani ove godine ima njegovih rođaka i komšija, te da je u puno teških priča spomenuto u knjizi, te da tokom života u Srebrenici nikad nije osjećao zaštićenu zonu.

Naglasio je da u njegovoj porodici i među rođacima ubijeno blizu stotinjak članova, da skoro niko ne spominje post-traumatski stresni poremećaj (PTSP) “ratni sindrom” i da je svog oca od PTSP-a liječio deset godina.

Osmanović je prezentovao i izložbu „Priče iz Srebrenice“, također kao autor.

Promociji su prisustvovali zvaničnici Vijeća, vijećnici, predstavnici javnog i kulturnog života i zainteresirani građani.

Izložba „Priče iz Srebrenice“, otvorene u okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, koja sadrži lične priče, predmete žrtava i svjedočenja onih koji su preživjeli genocid, biće postavljena u velikoj sali Bošnjačkog nacionalnog vijeća i dostupna posjetiocima u narednih 15 dana.


Zvaničnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, vijećnici i članovi odbora prisustvovaće u Potočarima, 11. jula na obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Foto: BNV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: