Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

U Bosni i Hercegovini Krivičnim zakonon zabranjeno negiranje genocida u Srebrenici

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko donio je odluku o dopuni Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

Valentin Incko

Odluka je saopštena iz OHR-a, objavila je BHRT.

“Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, navedeno je.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) odbacilo je sinoć rezoluciju koju su predložile Rusija i Kina, a koja se odnosi se na ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Za” su glasale Rusija i Kina, dok je ostalih 13 članica VSUN-a bilo “suzdržano”, čime je odbačena rezolucija kojom se traži ukidanje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

“Ne želimo podržati tekst koji podriva Daytonski mirovni sporazum i odluke Upravnog odbora PIC-a stoga smo se suzdržali od glasanja”, rekao je zamjenik predstavnice SAD-a u UN-u Richard M. Mills.

Podsjetio je kako su svi članovi Upravnog odbora PIC-a, osim Rusije, podržali odluku o imenovanju Christiana Schmidta. On je podvukao kako još nisu ispunjeni uvjeti za zatvaranje Ureda, koji su jasno definisani 2008. godine.

“Još uvijek postoje podjele koje to sprječavanju”, rekao je Mills.

Predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti Dimitrij Poljanski kazao je kako sa žaljenjem zaključuju da Vijeće sigurnosti nije usvojilo ovu rezoluciju.

“Želimo upozoriti kolege u Vijeću da ne prave dalje destruktivne korake i nastave podržavati nelegitimnog kandidata na mjesto Visokog predstavnika jer će time dodatno komplicirati unutrašnju situaciju u BiH i na taj način ugroziti ono što je međunarodna zajednica postigla u proteklim godinama i ugroziti BiH”, poručio je Poljanski.

Predstavnik Kine također je kazao kako žali da nacrt rezolucije nije usvojen.

“Smatramo da, stoga, visoki predstavnik nije legitiman. Želim naglasiti da je Kina uvijek poštovala suverenitet, nezavisnost, nacionalno jedinstvo i teritorijalni integritet BiH, vjeruje da ljudi u BiH imaju dovoljno mudrosti da riješe svoje probleme”, poručio je on.

Povezane vijesti