29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

OCD u Novom Pazaru zabrinute za DUNP

Organizacije civilnog društva (OCD) iz Novog Pazara u javnom reagiranju su izrazile zabrinutost u vezi dešavanja na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) i pozivale na hitno djelovanje.

“Posljednje informacije ukazuju na produbljivanje krize između uprave univerziteta i sindikata nastavnog osoblja, što negativno utiče na akademsko okruženje i dobrobit naših studenata. Izražavamo duboku zabrinutost zbog izvještaja o lošim upravljačkim praksama, uključujući navode o nezakonitim mjerama i opstrukciji akademskog i administrativnog rada, koje bi mogle ugroziti kvalitet obrazovanja i akreditaciju studijskih programa”, navodi se u reagiranju.

Sandžački odbor za ljudska prava i slobode, Udruženje Svetionik, Takt.info, UrbanIn, Forum 10, Udruženje Monitor, Fondacija Front, Momentum, NVO Menjamo Novi Pazar, Fokret kao predstavnici civilnog društva istuču da čvrsto verujuju u značaj dijaloga, transparentnosti i poštovanja akademskih i ljudskih prava.

“Pozivamo sve strane da preduzmu korake ka deeskalaciji trenutne situacije i uspostavljanju konstruktivnog dijaloga, sa ciljem pronalaženja održivih rješenja koja će štititi interese i prava studenata, kao i akademskog osoblja. Pozivamo relevantne institucije i nadležne organe da se aktivno uključe u rješavanje ovog pitanja, obezbijede poštovanje zakona i standarda visokog obrazovanja, i osiguraju pravedno i transparentno upravljanje Univerzitetom”, stoji u saopštenju.

Također, ističu važnost akademske slobode “kao temelja demokratskog društva” i pozivaju sve uključene da djeluju u duhu poštovanja, tolerancije i razumjevanja, vodeći računa o najboljem interesu naše akademske zajednice i društva u jcelini.

Organizacije civilnog društva Novog Pazara su poručile da su spremne da pruže podršku u procesu dijaloga i pronalaženja rješenja, “s ciljem zaštite i unaprjeđenja kvaliteta visokog obrazovanja u našem gradu”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: