26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Tutin Zdravlje

U Novom Pazaru i Tutinu red za vakcine, u jednom danu date 662 doze

U Novom Pazaru je u ponedjeljak, na dva punkta, dato 555 prvih doza vakcina, što je, od 26. decembra 2020. godine, kada je počela imunizacija, do danas najveći broj datih doza u jednom danu, potvrdio je večeras za SNews direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, dr Šefadil Spahić.

On je saopštio da je i u istom danu u Tutinu dato 107 doza, ocjenivši da je ovo bilo “buđenje Novog Pazara i Tutina”.

“Uglavnom su se vakcinisali mladi iz Novog Pazara, što mi je posebno drago. Pozivam sve da se vakcinišu što prije kako bi smo skinuli maske i prešli u normalan ritam života. Iskazujem zahvalnosti svim građanima Novog Pazara koji su imali puno strpljenja i razumjevanja za sve što smo do sada radili”, kazao je dr Spahić.

Kako je rečeno na Vakcinalnom punktu u novopazarskom Domu omladine najveće interesovanje vladalo je za “Pfizer” vakcinu, a jedan od razloga za to je i što se značajan broj građana sprema da otputuje za evropske zemlje.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar dr Šefadil Spahić (Foto: SNews, arhiv)

To je potvrdio i podržao dr Spahić, te pojasnio da je za postizanje koletivnog imuniteta potrebno da 60-70 populacije ima antitijela, naglasivši da “što je veći procenat veća je sigurnost”.

Kada se uzmu podaci o trenutnom broju vakcnisanih i onih koji imaju prirodna antitijela Spahić je napravio procjenu prema kojoj je u Novom Pazaru, za postizanje donje granice kolektivnog imuniteta, potrebno da se vakciniše još oko deset hiljada građana.

“To bi do sredine juna, kada se očekuje dolazak naših ljudi iz dijaspore, bila idealna situacija”, složio se dr Spahić.

On je rekao i da su građani sa ovog prostora imali predrasuda prema vakcinisanju te su “definisali da je problem bio što su građani imali informacije da vakcine sadrže sastojke svinjskog mesa, da utječu na sterilitet (neplodnost) i da se vakcinama vrši čipovanje”.

“Doveli smo predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i ostale odgovorne ljude i eksperte koje je svako imao priliku da pita i informiše se o svemu. Srpljivo smo obavještavali ljude o važnosti vakcinisanja, dijelili letke”, istakao je direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru.

Predočo je da je u posljednjih deset dana znatno smanjen broj uzetih uzoraka na koronavirus i da se više ne šalju za Beograd svaki dan.

“Do prije deset dana bilo je i 250, sada šaljemo oko 30 uzoraka svaki drugi dan”, istakao je on predočivši podatak da je samo jedan vozač Zavoda koji je prevozio uzorke od početka pandemije do sada prešao preko 100.000 kilometara.

Prema zavničnim podacima do danas je u Novom Pazaru vakcinisano 17.340 osoba, a revakcinisano blizu 13.000 građana.

Građani koji su primili vakcinu za SNews su rekli da je medicinsko osoblje ljubazno i da pruža savjete i uputstva.

Novi Pazar i Tutin su označeni kao područja sa najmanjim procentom vakcinisanih građana protiv COVID-19 u Srbiji.

 

Foto: Medin Halilović-SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: