Aktuelno Ekonomija Srbija

Srbija: Istekao rok zamene novčanica osme serije švajcarskog franka – NBS zamenila 227,1 milion švajcarskih franaka

Rok u kojem je Narodna banka Srbije (NBS) omogućila bankama da zamene novčanice osme serije švajcarskog franka – za novčanice devete serije bez naknade, odnosno za devize – po redovnim uslovima za zamenu opticajnih novčanica (iako su novčanice osme serije od 30. aprila vanopticajne odlukom Nacionalne banke Švajcarske) istekao je 31. maja 2021. godine.

Narodna banka Srbije je dana saopštila da je u bankama zamenjeno ukupno 227,1 milion švajcarskih franaka osme serije, od čega se 44% (99,7 miliona) odnosi na zamenu za novčanice devete serije, a 56% (127,4 miliona) na zamenu za devize u istoj valuti.

“Ovi podaci pokazuju da je da je jedinstvena inicijativa Narodne banke Srbije da za mesec dana produži zamenu vanopticajnih novčanica po povoljnim uslovima, a s ciljem podrške građanima, bila izuzetno uspešna, jer je veliki broj građana kod poslovnih banaka i ovlašćenih menjača u Republici Srbiji zamenio novčanice švajcarskog franka povučene iz opticaja”, navode iz NBS-a i podsećaju da je u decembru 2020. godine obaveštena javnost o najavljenom povlačenju osme serije švajcarskog franka, a u dodatnom periodu od mesec dana nakon povlačenja novčanica iz opticaja (30. april 2021. godine) omogućeno je da zamenu po povoljnim uslovima obave i građani koji do tada to nisu učinili.

Ističe se da od 1. juna 2021. godine banke i ovlašćeni menjači, u skladu sa važećim propisima, mogu, ali nisu u obavezi da od građana primaju novčanice osme serije švajcarskih franaka.

Ukoliko banke i ovlašćeni menjači budu primali novčanice osme serije švajcarskog franka posle ovog datuma, to će činiti pod uslovima i uz naknade o kojima odlučuju samostalno.

“Narodna banka Srbije će poslovnim bankama i dalje zamenjivati osmu seriju švajcarskog franka, ali pod uslovima koji važe za zamenu vanoopticajnih novčanica. Takođe, Narodna banka Srbije ne obavlja poslove sa fizičkim licima, tako da građani ne mogu da švajcarske franke zamene u Narodnoj banci Srbije”, pojašnjava se u saopštenju.

Novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i novčanice šeste serije moguće je, bez vremenskog ograničenja i bez naplate naknade, zameniti na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske.

Napominje se da novčanice prvih pet serija švajcarskog franka nije moguće zameniti ni u Nacionalnoj banci Švajcarske, kao i to da novčanice sedme serije pripadaju rezervnim novčanicama, koje nikada nisu puštene u opticaj. Takođe, novčanice šeste i osme serije, koje su povučene iz opticaja, mogu se poslati poštom na adresu Nacionalne banke Švajcarske, a iznos koji predstavlja ukupnu nominalnu vrednost novčanica podnetih na zamenu uplaćivaće se na račune podnosioca kod banaka u Republici Srbiji.
Detaljne informacije o načinu i uslovima zamene novčanica švajcarskog franka povučenih iz opticaja kao i prikaz svih serija novčanica, mogu se naći na sajtu Nacionalne banke Švajcarske:

https://www.snb.ch/en/iabout/cash
https://www.snb.ch/en/iabout/cash/id/cash_instr_overview
https://www.snb.ch/en/mmr/reference/instr_recalled_notes/source/instr_recalled_notes.en.pdf

Povezane vijesti

%d bloggers like this: