26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Bošnjački zvaničnici u Sandžaku uputili čestitke za Dan Bošnjaka

Povodom 28. septembra – Dana Bošnjaka, čestitke su uputili mnogobrojni zvaničnici i predstavnici bošnjačkih, političkih i vjerskih organizacija.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić je putem zvaničnog Instagram naloga ove institucije kazala da se danas sjećamo povijesnog dana kada je na Svebošnjačkom saboru 28. septembra u Sarajevu donijeto niz važnih odluka.

“BNV je ovaj dan prihvatilo za nacionalni blagdan Bošnjaka i time se pridružilo svim Bošnjacima svijeta koji ovaj dan već godinama obilježavaju”, navela je, između ostalo, predsjednica Curić.

Muftija sandžački Senad ef. Halitović uputio je čestitku u kojoj je naglasio da se na današnji dan sjećamo hrabrosti sudionika ovog historijskog skupa u Sarajevu 1993. godine, a  koji su u ratnim uslovima brinuli o nacionalnoj i kulturnoj posebnosti Bošnjaka i njihovoj budućnosti.

“Svim Bošnjacima širom svijeta čestitam 28. septembar – Dan Bošnjaka uz želju da budu ponosni na svoj maternji bosanski jezik, svoju tradiciju, vjeru, kulturu i na svoje evropsko porijeklo”, poručio je u čestitki Muftija Halitović.

SDA Sandžaka je u povodu obilježavanja 28. septembra navela da Bošnjaci imaju svoju zastavu i himnu, svoj bosanski maternji jezik, svoju vjeru, svoju historiju, svoju kulturu, svoje običaje, svoju književnost, svoju inteligenciju, svoj folklor, svoju bibliografiju, i zemlju na kojoj su autohtoni.

“Zato Bošnjaci imaju obavezu da te svoje posebnosti čuvaju i unaprjeđuju kako bi bili sretni u sadašnjosti i sigurni u budućnosti”, ističu u čestitki iz ove stranke.

Također, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsjednik opštine Tutin Salih Hot su uputili čestitke svojim sunarodnicima.

“Bošnjacima najsrdačnije čestitam 28. septembar, Dan Bošnjaka, uz želju da čuvajući svoj identitet i negujući posebnosti istrajemo na putu mira, uvažavanja i tolerancije”, poručio je gradonačelnik Biševac.

Prvi čovjek Tutina Salih Hot je naglasio da da naslijeđenjem našeg evropskog porijekla i islamskog identiteta, njegujemo mir, uvažavanje drugih, toleranciju i uvažavanje demokratskih principa po kojima su Bošnjaci poznati i cijenjeni u cijelom svijetu, naveo je on.

Narodni poslanik iz redova SDA Sandžaka, Enis Imamović rekao je povodom obilježavanja ovog dana da su Bošnjaci platili visoku cijenu svog opstajanja, a da neprijateljstvo i dalje nije prestalo niti posustalo.

“Zato nam je danas, više nego ikad, potrebna snaga jedinstva u nacionalnim interesima cjelokupnog naroda i snaga u odlučnosti da više nijedna generacija Bošnjaka cijenu svog opstanka neće plaćati krvlju”, rekao je u čestitki koju je uputio preko svog Facebook naloga.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: