Aktuelno Društvo Novi Pazar

U Novom Pazaru počinje sa radom Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD)

U Novom Pazaru uskoro počinje sa radom Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) koje će imatu ulogu prevencije ali i zaštite i spašavanja od požara i elementarnih nepogoda.

Društvo trenutno broji 54 visoko obučena pripadnika za zaštitu od požara, vremenskih nepogoda i spasavanja, potvrđeno je za SNews.

Osnivač ovog Društva je Irfan Ugljanin, upravljaće tročlano predsjedništvo, a već sledeće nedjelje imaće sastanak u Vatrogasnom savezu Srbije kako bi do detalja definisali svoj rad.

Požar u Mitrovačkoj ulici, zgrada Simpo, u kojem je stradala jedna osoba, foto: Irfan Ličina-SNews, arhiv

Prvi zadatak će im biti, ističe Ugljanin, da podignu standard bezbjednosti u stambenim zgradama, kao i da urade procjenu rizika od požara u Novom Pazaru koja dugo nije rađena

“Mi koji smo služili vojsku kao vatrogasci odlučili smo da formiramo Dobrovoljno vatrogasno društvo i da budemo u službi građana, s obzirom da smo posljednjih godima bili svjedoci stradanja ljudi u požaru. Riješili smo da doprinesemo da se to nama više nikad ne desi. Uz pomoć privrednika iz Njemačke obezbjedili smo jedno vozilo, javljaju se privrednici iz drugih država da pomognu. Podržala nas je Vlada Republike Srbije, u osnivanju takođe su nam pomogli iz Saveza vatrogasaca Srbije”, rekao je Ugljanin, dodavši da je od zvaničnih institucija navljena materijalna i edukativna pomoć i da će oni redovno učestvovati na treninzima koji se održavaju u Vatrogasnom savezu Srbije.

Osnivač Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) u Novom Pazaru Irfan Ugljanin

Irfan podsjeća da je prije 20 godina zajedno sa svojim prijateljima u vojsci završio obuku za zaštitu od požara i spasavanje u vanrednim situacijma, ali da su do sada od strane vojsnog odsjeka samo pozivani radi fotografisanja ili kad je dolazi neka delegacija.

Dobrovoljno vatrogasno društvo očekuje podršku od grada Novog Pazara i kako ističu neće dozvoliti da se na bilo koji način politizuje njihov rad.

“Nadamo se da ćemo uz podršku Vlade Republike Srbije, MUP-a Grada Novo Pazara stvoriti uslove da nam se nikad više ne ponovi zgrada Bor, Simpo…Da nam se više nikada ne ponovi ono što nam se tada dogodilo”, poručio je Ugljanin.

Iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Novom Pazaru pozvali su medije, ali i građane, organizacije i institucije na saradnju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: