Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija Zdravlje

U Novom Pazaru proglašena epidemija morbila – malih boginja

Nakon registrovana tri slučaja u Novom Pazaru je proglašena epidemija morbila – malih boginja, potvrdio je za SNEWS direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić.

On je istakao da ase radi se o djeci predškolskog uzrasta koja nisu vakcinisana i da proglašnje epidemije znači preduzimanje preventivnih mjera u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.

Dr. Šefadil Spahić, foto: SNEWS, arhiv

“Njih troje nije veliki broj, ali znajuć da su morbile jako zarazno oboljenje i da je broj vakcinisae djece u Novom Pazaru mali, te znajući da smo 2017. godine imali više od sto oboljele djece ovo je više iz prevetivnih razloga proglašena epidemija, kako bi se pozvala sva djeca koja nisu vakcinisana, upozorili roditelj i pozvali svi dravstveni radnici da preduzmu sve neophodne mjere”, rekao je Spahić.

“Malaa dječja bolest”, pojašnjava Spahić kod djece koja su imunokompromitovana i imaju hronična oboljenja može doći do letalnog ishoda (smrti). Tokom ranije dvije epidemije, kad je bilo preko 400 oboljelih imalo je i onih, starijeg uzrasta, kada je bilo dva smrta slučaja

“Može imati letalni ishod, posebno kod te male djece. Roditelji, prvo i osnovno treba da poznaju tu bolest. Najbolje bi bilo da djecu na vrijeme vakcinišu, između 12 i 15 mjeseci da dobiju prvu dozu. Karaktristični su znaci sa povećanom temperaturom, plaćna maska sa konjuktivitom, upala gornjih respiratornih puteva, aonda se pojavljuje osip po cijelom tijelu. Takvu djecu treba izlovati od ostale djece koja nisu oboljela, ne slati ih u predškolske ustanove i školu i obavezno ih povesti kod pedijatra na pregled”, poručio je on.

Također preporučuje pojačana nadzor djece u vrtićima i školama, da svako dijete bude pregledano, kao da zdravtvene ustanove pripreme posebne ambulante i odjeljenja da se oboljela djeca izoluju tokom liječenja.

Institut za javno zdravlje “Batut” je saopštio prije dva dana da je u Srbiji, ukupnо rеgistrоvаnа 82 slučаjа mоrbilа zакljučnо sа 5.maj 2024. gоdinе.

Mаlе bоginjе su u Novom Pazaru pоtvrđеnе 18. aprila kоd nеvаkcinisаnоg djеtеtа uzrаstа 16 mjеsеci.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: