19 Aprila, 2024
Aktuelno Kultura Muzika

U Novom Pazaru večeras počinje Zeman fest

Koncertom orkestra Džambo Aguševi Orchestra večeras na Žitnom trgu u Novom Pazaru počinje peti World Music Fest Zeman.

Ovogodišnji peti po redu Zeman festival će trajati tri dana, do subote 30. jula i nastupiće tri eminentna muzička sastava.

Koncert i otvaranje festivala zakazano je za 21 sat, kada će nastupiti Džambo Aguševi Orchestra, bend koji je od skromnih početaka u malom makedonskom gradu Strumici osvojio pozornica širom svijeta i popeo na sam vrh međunarodne muzičke scene.

“Cilj World Music Fest Zeman je da vas upozna sa drugačijom kulturnom baštinom i muzičkim naslijeđem drugih zemalja. Ove godine vas kroz tri dana festivala upoznajemo sa kulturom i tradicijom romske muzike bogato isprepletene sa drugim muzičkim žanrovima koje vam donosi sveobuhvatni, svjetski poznati Dzambo Aguševi orkestar”, najavili su organizatori.

Prema programu festivala u petak nastupa Sinafi trio, grupa koju su osnovale tri grčke muzičarke koje su se upoznale u Istanbulu. Fotini Kokkala na kanonu, Marina Liontou na oudu i Elena Mudiri Hasiotou vokal i udaraljke. Trio pjeva priče o egzilu, razdvajanju, ljubavi i radosti na turskom, grčkom, azerbejdžanskom, jermenskom, kurdskom i sirijskom. Sinafijini utjecaji dolaze iz Kapadokije, Trakije, Egejskog mora i urbanog Istanbula.

Posljednjeg dana nastupa bend Divanhana koji već više od deceniju neguje i izvodi tradicionalnu muziku Bosne i Hercegovine, zemalja Balkana, sa posebnim naglaskom na sevdalinci.

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz utjecaj jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Bend Divanhana je posebno poznat po svojim fantastičnim interpretacijama sevdalinki.

Također, poslejdnje večeri festivala biće održan Glas Zemana, takmičenje u pjevanju tradicionalne balkanske muzike. Nakon velikog broja prijava na takmičenje “Glas Zemana” (79 iz regiona Balkana i šire), stručni žiri je odabrao 8 najboljih glasova koji će se uživo takmičiti u Novom Pazaru. Finaliisti (abecednim redom ) su Amina Bajramović, Dragana Staniškovski, Emin Grahić, Jana Rančić, Jovana Baraksadić, Marko Križanović, Safet Bučo, Vesna Raičević i Žarko Klikovac (Duo Žad)​.

Na takmičenju Glas Zemana predviđene su novčane nagrade, za prvo mjesto od 500 eura, drugo 300 i treće mjesto 200 eura.

World Music Fest Zeman već petu godinu zaredom svake godine okuplja vrhunske muzičke stručnjake. U ulozi članova i članica žirija su do sada bili: Damir Imamovic, jedan od najboljih izvođača sevdaha i vrsni poznavalac sevdalinke, Zvezdana Novaković, pobjednica prvog izdanja Glasa Zemana, Iva Nenić, etnomuzikologinja i profesorica beogradske muzičke akademije, Mubera Madžovic Skrijelj, novopazarska operska pjevačica, Lejla Jusic, profesorica pjevanja, Kenan Mačković, akademski muzičar i koordinator glasa Zemana te mnogi drugi vrsni muzičari i etnomuzikolozi

World Music Fest Zeman se održava u okviru dvomjesečne manifestacije “Kulturno ljeto” koje organizuje Kulturni centar u Novom Pazaru, uz podršku Grada Novog Pazara i srbijanskog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: