24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

SNews istražuje: Sudija koji sudi za pogibiju Bakana poznat kao “kršteno lice” u postupku “četiri jahača apokalipse”

Miroslav Bošnjak je sudija koji je danas nepravosnažno osudio Ivana Mitrovića (22) iz Beograda na 17 mjeseci zatvora jer je 4. marta 2019. godine, na pješačkom prelazu u Zemunu, udario automobilom i usmrtio studenta iz Novog Pazara, Ernada Bakana (19).

Treći osnovni sud u Beogradu

Postupajući sudija Bošnjak je ovom presudom Mitrovića osudio na kaznu manju od propisane , iako je tužilac tražio da bude minimalna bude osuđen dvije godine zatvora. Za djelo koje mu se sudi, teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja, zaprijećena je kazna od 2 do 8 godina zatvora.

Ovakva presuda je naišla na šire osude u Sandžaku i prema reagiranjima na društvenim mrežama ona je sramna, nepravedna i bruka države u kojoj živimo.

Rahmetli Ernad Bakan, brucoš iz Novog Pazar koji je stradao prelazeći pješački prelaz u Zemunu

“Gdje mi živimo? Čemu se nadamo? Je l nam dobro? Danas porodici bez Ernada nije dobro, sutra će bit to neko drugi. Kazna za očigledno ubistvo Ernada je godina i pet mjeseci, kazna za očigledno ubistvo Fahrudina Skarepa 4 godine, bila 5 pa smanjili možda i ove 4 smanje, a Fahrudin Mavrić osuđen je na 30 godina zatvora iako postoje dokazi da on nije učinio ubistvo. Duša boli danas, uz vas smo Mirsat Bakan i cijelu porodicu”, konstatira seu jednom od stotine komentara na fb-u.

– Ko je sudija Miroslav Bošnjak?

Oni koji odlučuju o kaznama, često ostaju nepoznati široj javnosti. Međutim ime Miroslav Bošnjak je, prema podacima na oficijelnoj stranici Trećeg osnovnog suda u Beograd, zamjenik predsjednika tog suda. Sem što je prvi na listi sudija i Krivičnog odjeljenja sa sudnicom broj 133, na prvom spratu, na sajtu tog suda nema drugih podataka o ovom sudiji.

On se međutom ranije spominjao kroz medije i reagiranja organizacija za zaštitu ljudskih prava u kojima je jedna njegova presuda označena kao “primjer dirigovanog suđenja s pozicije moći”.

Oni koji su pratili kako vodi suđenja kažu da su čitali sve i svašta o njemu, ali da u sudu, kod kolega uživa veliko poštovanje.

Na sajtu Visokog savjeta sudstva nalazi se spisak svih sudija, ali pored imena sudija nema dostupnih ni užih biografija koje se dostavljaju uz prijedlog za imenovanja na sudijsku funkciju.

– Kao kršetno lice uvrijeđen i sudija Miroslav Bošnjak

Komitet pravnika za ljudska prava (YUKOM), Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava u saopštenju spominju tada sudiju Četvrtog osnovnog suda u Beogradu, Mirosalava Bošnjaka, reagujući na presudu “zbog delikta mišljenja” kojom je Zoran Petakov 11. marta 2008. godine osuđen jer je u jednoj tv emisiji “vrijeđao episkopa Irineja (Bulovića), sve hrišćane, a i sudiju Bošnjaka kao kršteno lice”.

Sudija Bošnjak, kako je navedeno tada u reagiranju, smatrao je da takva uvreda protiv crkve nije zabilježena ni u vrijeme najstrašnijeg komunizma i to je uzeo kao posebno otežavajuću okolnost i Petakova osudio na 100.000 dinara kazne (koja će se zamjeniti kaznom zatvora ukoliko ne bude plaćena u roku).

Sud je u ovom postupku, po tužbi Irineja iz 2005. godine, odbio da ga sasluša kao građanina i tužioca, Mirka Bulovića.

“Sud je odbio i da poveže upad neonacista na Filozofski fakultet, kao povodo za kritiku crkve, kao i da utvrdi koje su organizacije podržane od strane crkve. Sudija Bošnjak je eksplicitno zaključio da se ne može raditi o demokratskom kritičkom stavu kada se radi o crkvi koja po njemu “nije institucija, nego mnogo više od toga”. Bez obzira na odluku drugostepenog suda ili suda u Strazburu, ova presuda ostaće zapamćena kao primjer dirigovanog suđenja s pozicije moći”, ocjenjeno je postupanje ovog sudije u javnom reagiranju.

Osuda zbog riječi “četiri jahača apokalipse”

O ovom slučaju pisao je Teofil Pančić, Zločin metafore, Vreme 934, koje je Peščanik prenio krajem 2009. godine u tekstu Novo sudstvo u najnovijoj Srbiji I, analizi Vesne Rakić Vodinelić.

Jedni imaju i novac i moć, a drugi samo metafore; i onda im i metafore stave van zakona. Narečeno Nesumnjivo Lice tužilo je Sumnjivo Lice zato što je ovo potonje u jednoj televizijskoj emisiji nazvalo njega te kolege mu pod pseudonimima Amfilohije, Atanasije i Artemije “četvoricom jahača apokalipse”, a sve u kontekstu navodne pomoći i zaštite koju vrh Crkve pruža desnim ekstremističkim, klerikalnim ili čak neofašističkim organizacijama.

Preostala trojica “jahača”, koliko je poznato, Petakova nisu tužila, pa sada neka svako za sebe sudi da li to znači da priznaju svojstvo koje im je Petakov namenio, ili šta? Kako god bilo, građanin Bulović je presavio tabak i… evo rezultata. Lice Petakov Zoran prvo je osuđeno u Četvrtom opštinskom sudu, i ta je prvostepena presuda skrenula pažnju javnosti svojom bizarnošću: sudija Miroslav Bošnjak je, mističnim spoznajnim putevima, došao do zaključka da je oštećeni Bulović Mirko “besprekorna ličnost”, a da način na koji ga je Z. P. prikazao ne vređa samo njega, nego i sve hrišćane, evo, recimo i samog sudiju Bošnjaka, koji je “kao sudija i kao kršteno lice” strahovito iznenadjen & uvredjen onim što je čuo iz Petakovljevih usta. Hm, pa i ja sam “kršteno lice” celog svog života, pa ipak nisam uvređen, i šta ćemo sad? Ah da, zaboravih, ja nisam sudija…

Važnije je, naravno, nešto drugo: može li neki drugi sudija biti uvređen i kao budista, džudista, makrobiotičar, bioenergetičar, dijabetičar, zvezdaš, sadomazohista, slobodni zidar, prinudni tesar, numizmatičar? Da li je ovo sekularna i slobodna država, or what? I kako uopšte možete uvrediti nekoga tako što ćete ga, metaforično, nazvati jednim od lica iz mašte (žanr: religijski kič)? I da li to znači da će mene sudija Bošnjak tužiti ako ga nazovem Deda Mrazom, a i sutkinja Savka Gogić – koja je potvrdila njegovu presudu – ako je nazovem, štajaznam, Pipi Dugom Čarapom? I kako se zove društvo koje slobodne građane bije po glavi njihovim sopstvenim metaforama?

Petakov je dobio rešenje o upućivanju u zatvor jer nije platio 100.000 dinara kazne na koju je osuđen zbog uvrede Irineja.

Podsjećamo da je Petakov osuđen 2008. godine u nekadašnjem Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja nazvao najodgovornijim za širenje ekstremističkih ideja desnice unutar crkve i nazvao ih “četiri jahača apokalipse”.

On je tvrdio da ti episkopi aktivno podržavaju određene ekstremističke grupacije u Srbiji. Sud je tu njegovu tvrdnju okvalifikovao kao uvredu i za tužioca i za sve pravoslavne hrišćane.

I sudija Miroslav Bošnjak tada je rekao da se, kao pravoslavni vjernik, oseća uvređenim. Zbog ove presude u maju 2012. godine u Novom Sadu su protestovali aktivisti Antifašističke akcije.

Visoki savjet sudstva na sjednici održanoj 16. decembra 2009. godine donio je odluku o izboru sudija na stalnu funkciju u sudovima opšte i posebne nadležnosti koji stupaju na funkciju 1. januara 2010. Miroslav Bošnjak sudija tada Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, izabrana je tada za sudiju Prvog Osnovnog suda u Beogradu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: