20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sjenica Zdravlje

U OB Novi Pazar smješteno 330 pacijenata oboljelih od koronavirusa

U Opštu bolnicu Novi Pazar do danas je hospitalizovano više od 330 pacijenata zaraženiih koronavirusom, u posljednja 24 sata osmoro je bilo na respiratorima, a jedna osoba je preminula, saopšteno je danas u toj zdravstvenoj ustanovi.

Koordinator OB Novi Pazar, bolnice koja ima status regionalnog kovid centra, dr. Mirsad Đerlek je na redovnoj konferenciji za medije pojasnio da, kako je naveo, da ne bi bila alarmantna informacija, do povećanja broja pacijenata došlo zbog oboljelih iz Sjenice odakle je u OB Novi Pazar primljeno više od 55 njih.

“Ukupan broj prijema je bio 98, gdje su dvije trećine bili ljuid iz Sjenice. Zato što je njihovo interno odjeljenje bilo puno”, pojasnio je on.

On je rekao da za 48 sati u respiratornoj jedinici nisu imali smrtnih slučajeva i da trenutno ima osmoro intubiranih pacijenata-na respiratorima.

Pojasnio je da je smanjen broj kovid mabulanti kako bi pacijenti manje kružili, a u postojećoj ambulanti će biti angažovan radiolog koji će konstatovati da li ima elemenata kovid infekcije, te će postojati 2-3 trijažna centra (ispred Infektivnog odjeljenja) koji će dalje upućivati pacijente.

“Na taj način će se smanjiti čekanje. Potrudićemo se da što manje čekate”, poručio je Đerlek.

Na pitanje da se građani žale jer kol centar ne radi i ne mogu da dobiju informacije o svojim najbližim, Đerlek kaže da infromacije u svim kovid odjeljenjima daju ljekari lično u terminu od 13 do 14 sati.

Đerlek novinarima danas nije mogao da saopšti podatak o broju lokalnih funkcionera koji se liječi u OB Novi Pazar obećavši da će taj podatak dobiti nakon što stručne službe dostave spisak svih pacijenata.

– U Sjenici raste broj zaraženih

Đerlek je naveo da se u Sjenici tek rasplamsava talas gdje raste broj zaraženih i da su u tom pogledu preduzeli hitne mjere, u dogovoru s Ministarstvom zdravlja.

“Juče je otišla jedna ozbiljna ekipa da smiri stanje i da napravimo plan i organizaciju u Sjenici. Naša briga je i Sjenica, ne samo Novi Pazar, naša briga je i Tutin.

On je predočio podatak dobijen iz Zavoda za javno zdravlje prema kojem su u posljednja 24 sata broj, u posljednih deset dana, prvi put ispod trideset posto po procentu novoinficiranih, te da je to kako je naveo, lijep znak da se u Novom Pazaru stabilizuje situacija kada “brojke sa 48 padaju ispod 30, ipak ohrabruju”.

Za organizacione poslove če biti dr. Šefadil Spahić, a za zajedničke poslove dr. Ervin Ćorović, a glavni koordinator dr. Laila Sebečavac koja će biti glavni savketnik koordinatora OB Novi Pazar zadužena za kontrolu i stručni rad.

“Moramo kontrolisati sve što se radi, u smislu praćenja, kontrolisanja. To će mi da dati snage, moramo koronu da pobjedimo. Istrajaću u ovoj borbi do kraja”, poručio je on i najavio da će sa konzilijom ljekara ulaziti u vizitu i provjeravati stanje pacijenata, kako bi se napravila trijaža i selekcija pacijenata.

U šatorsku bolnicu pored Internog odjeljenja koja ima kapacitet od 120 do 170 kreveta već su smješteni pacijenti.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: