Aktuelno Društvo Novi Pazar

U Osnovnom sudu u Novom Pazaru za 11 godina pravda zvanično kasnila 195 puta, najstariji postupak traje duže od 13 godina

Rezultati istraživanja “Ko nam i kako dijeli pravdu?” pokazuju da u Osnovnom sudu u Novom Pazaru za posljednjih jedanaest godina ni jedan sudija nije razriješen sudijske funkcije niti su vođeni disciplinski postupci protiv sudija povodom težih oblika kršena ovlašćenja ili nepoštovanja zakona.

Zgrada pravodusnih organa u Novom Pazaru, foto: SNEWS

U Osnovnom sudu u Novom Pazaru najstariji predmet traje duže od 13 godina i tiče se ostavinskog postupka.

“Najstariji predmet je trenutno O br. 658/2010, gdje inicijalni akt, odnosno prijedlog za pokretanje ostavinskog postupka podnijet 2006. godine. Napominjemo da je razlog dužine trajanaj ovog postupka to što je predmet u prekidu, pri čemu je tokom trajanja ovog postupka više sudija zaduživalo ovaj predmet”, navedeno je iz Osnovnog suda u odgovoru na Zahtjev za pristup informacija od javnog značaja koji je uputio SNEWS.

Uvidom u tok predmeta osnovnih i viših sudova zaključuje se da je ovaj predmet primljen 1. januara 2010. godine, rješenje o prekidu postupka donešeno 13. oktobra 2014. godine, a nakon uloženih podnesaka prvo ročište zakazano za 30. maj 2016. godine.

Iz Osnovnog suda u Novom Pazaru su naveli da nisu u mogućnosti da odgovore na pitanje koliko je vremenski, prosječno, za period 1. jun 2012.-1.jun 2023. trajao parnični postupak, a koliko krivični.

“Sistem za elektronsko praćenje predmeta ne prepoznaje ovaj kriterijum pretrage”, piše u odgovoru na ovo pitanje.

Također nisu mogli da dostave precizan odgovor koji je postupak najkraće trajao, uz obrazloženje da se veliki broj predmeta u ovo sudu rješava odmah po prijemu, procesnim rješenjima.

U posljednih 11 godina ni jedaa sudija nije razriješen funkcije niti su vođeni disciplinski postupci protiv sudija

U toku prethodnih 11 godina u Osnovnom sudu u Novom Pazaru je u predmetima krivične i građanske materije podnijeto ukupno 676 pritužbi na rad suda i sudija, pokazuju podaci tog suda.

Osnovni sud u Novom Pazaru je, između ostalih, objavio odgovor na pitanje u koliko je predmeta od imenovanja na sudisjku funkciju postupao svaki od sudija tog suda

Od 676 podnijetih pritužbi u navedenom periodu 443 su ocjenjene kao neosnovane, dok 116 ocjenjeno kao osnovano, 70 kao djelimično osnovano, 37 je odbačeno, a preostale su riješene na drugi način.

Pred ovim sudom je za isti period, jun 1. 2012-jun 2023. godine, pokrenuto 924 postupka po tužbama za pravnično zadovoljenje.

Osnovnom sudu su podnijeta 448 prigovora za radi utvrđivanja povrede prava na suđenje u razumnom roku i ubrzanje postupka, dok je izjavljena ukupno 31 žalba.

“Od 448 podnijetih prigovora radi utvrđivanja povrede prava na suđenje u razumnom roku i ubrzanje postupka donijeto je 195 rješenja kojima su usvojeni prigovori i to 134 rješenja u materiji R4i, 11 rješenja u materiji R4k, 38 rješenja u materiji R4p, 2 rješenja u materiji R4r i 20 rješenja u materiji R4v”, predočeno je odgovoru dostavljenom SNEWS-u iz Osnovnog sud u Novom Pazaru.

Saopšteno je i da je u periodu od 1. juna 2012. do 1. juna 2023. godine protiv sudija Osnovnog suda u Novom Pazaru nisu vođeni disciplinski postupci povodom težih oblika kršenja ovlašćenje ili nepoštovanja zakona.

Također, ni jedan sudija ovog suda u posljednjih 11 godina nije razriješen sudijske funkcije.

SNEWS je na sve učestalije reakcije i žalbe građana na rad pravosudnih organa pokrenuo istraživanje “Ko nam i kako dijeli pravdu?” i u narednom periodu nastaviće da traži i objavljuje informacije o aktivnostima, radu i postupanju sudova i tužulaštava, te pojedinačnom postupanju sudija i tužilaca kao nosioci jednih od najodgovornijih javnih funkcija u državi i društvu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: