28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Pažnja, “Zabranjeno kupanje”: Pazarska plaža i 324 hiljade eura pod vodom (VIDEO)

“Pazaraska plaža”, pored jezera Gazivode, ovih dana je pod vodom, zarasla u korov i otpad. Kako se vidi na snimku koji kruži internetom, na tom mjestu je postavljena tabla sa upozorenjem Pažnja, “Zabranjeno kupanje”.

Zbog povećane akumulacije i učestalih padaina ovaj objekat označen kao “kapitalni ” od države i Grada Novog Pazara bio je poplavljen i u januaru ove godine.

Iz Grada Novog Pazara, kao ni iz Vlade i nadležnog ministarstva još nema informacija o eventualnoj šteti niti reagiranja i pojašnjenja zbog čega je tako skup projekat poplavljen i devastiran.

U toku je završau fazu uređenja turističkog sportsko-rekreativnog kompleksa u naselju Vitkoviće na jezeru Gazivode, području koje obuhvata teritoriju Grada Novog Pazara, prema granici s Kosovom. Taj projekat je ocjenjen kao “kapitalan za sve”, o čemu je SNews ranije pisao.

Projekat izgradnje Pazarske plaže i turistički centar finansiraju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Grad Novi Pazar koji je sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka SEDA nosilac projekta, partneri na projektu su Sportski Savez Novog Pazara, Kancelarija za mlade Novog Pazara, Gradska Organizacija sportskih ribolovaca Novi Pazar, Kajakaški Klub Stari grad, Odred Izviđača Sandžak i Turistička Organizacija Novog Pazara.

Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta Novi Pazar je 25. oktobra 2022. godine godine donijelo odluku o dodjeli ugovora firmi “A.D. Ukras visokogradnja mermeri i graniti Novi Pazar”.

Kako je navedeno u tenderskog dokumentaciji objavljenoj na sajtu javnih nabavki vrijednost tog ugovora (sa PDV) iznosi 25.939.440 dinara ili 221.137,59 eura po srednjem kursu NBS-a.

Od planirnih skoro 74 miliona dinara do sada je za “pazarsko more” prema zvaničnim podacima potrošeno oko 38 miliona dinara ili više od 324 hiljade eura.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: