Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

U Potočarima će 11. jula ove godine biti dženaza za najmanje 46 žrtava genocida

Za kolektivnu dženazu u Potočarima, 11. jula ove godine, za sada su spremni posmrtni ostaci 46 žrtava, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

“Posmrtni ostaci još tri žrtve genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, identifikovane su danas u Podrinje identifikacionom projektu u Tuzli. Radi se o žrtvama čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u ranijem periodu, a danas su njihove porodice potvrdile njihov identitet koji je utvrđen DNK metodom”, izjavila je Fazlić.

Danas su porodice potvrdile identitete Šabana Avdića, Sabrije Aljića i Smajila Karića.

“Porodice ove tri žrtve dale su saglasnost za njihov ukop na kolektivnoj dženazi u Srebrenici ove godine. Prema saglasnostima koje su nam do sada date, ove godine će se u Srebrenici ukopati 46 žrtava genocida. Ovo nije konačan broj, porodice imaju vremena do početka jula da se odluče na ovaj korak. Očekujemo da će broj biti nešto veći jer imamo u planu još nekoliko identifikacija”, pojasnila je Fazlić.

– Ove godine će biti ukopana tri maloljetnika

Podsjetila je da će se ove godine ukopati i posmrtni ostaci žrtava koji su ekshumirani iz masovne grobnice Dobro Polje u Kalinoviku.

“Većina posmrtnih ostataka žrtava koje će biti ukopane ove godine su ekshumirani iz masovnih grobnica koje su otkrivene prije osam, deset, 12, 15, neki čak i prije 20 godina. Njihovi posmrtni ostaci su se od tada do danas nalazili na policama mrtvačnice u Tuzli, a porodice su tek ove godine smogle snage da se odluče na zvaničnu identifikaciju i ukop”, istakla je Fazlić.

Naglasila je da se među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze i tri maloljetnika.

“Radi se o dječacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u različitim masovnim grobnicama. Konačan smiraj će naći i otac i sin – Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga. Ova kompletna porodica je ubijena”, kazala je Fazlić za AA.

U prostorijama Podrinje identifikacionog centra nalaze se posmrtni ostaci još 65 žrtava koje su identifikovane DNK metodom, ali koje porodice još uvijek nisu zvanično identifikovale.

“Kada su u pitanju žrtve koje imaju identitet, koji je utvrđen DNK metodom, takvih je još skoro 100 u Podrinje identifikacionom projektu. Govorimo o žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici. Zatim, 65 žrtava je identifikovano DNK metodom, ali porodice još nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji. Razlog tome je uglavnom mali broj posmrtnih ostataka ovih žrtava i porodice se nadaju da će u narednom periodu pronaći dodatne dijelove skeleta. Tu su i 32 žrtve koje su identifikovane i DNK metodom i od strane porodica, međutim, još nisu dali saglasnost za njihov ukop. Imamo i jedan broj posmrtnih ostataka koji uopće ne mogu biti identificirani, takvih je više od 90 jer nemamo podudaranja sa krvnim uzorcima porodica žrtava”, izjavila je Fazlić.

– Dženaza u Prijedoru

Kolektivna dženaza u Prijedoru će biti 20. jula ove godine.

“Za sada je data saglasnost za ukop četiri žrtve. Još uvijek su u pripremi posmrtni ostaci koji će se identifikovati u narednom periodu. Očekujemo da bi u Prijedoru ove godine moglo biti ukopano 15-tak žrtava. Uglavnom se radi o žrtvama čiji posmrtni ostaci su ekshumirani na Korićanskim stijenama”, istakla je Fazlić.

 

Izvor: AA

Foto. MC Srebrenica

Povezane vijesti

%d bloggers like this: