17 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje Sandžak Srbija

U Prijepolju sve manje prvaka

U novu školsku godinu, u sedam prijepoljskih osnovnih škola nastavu će pohađati 330 đaka prvaka.

Prema dostavljenim podacima koje je list “Polimlje” dobio od direktora osnovnih škola u općini Prijepolje, broj upisane djece u prvi razred osmogodišnjeg školskog programa, u odnosu na prošlu godinu, manji je za 19 đaka.

Najviše prvaka upisala je Osnovna škola “Vladimir Perić – Valter” – 112. U matičnoj školi u Prijepolju 94, u izdvojenom odjeljenju u Zalugu 17 i na Dušmanićima 1 prvačić. Prošle školske godine najveća škola u Prijepolju upisala je 131 prvaka. Školu pohađa oko 950 osnovaca.

Devet prvaka više u odnosu na prošlu godinu upisalo je Osnovnu školu “Svetozar Marković“ u Brodarevu, gdje je u školske klupe selo 64 đaka prvog razreda, 56 u matičnoj školi i 8 u izdvojenim odjeljenjima. Ukupno, ovu školu pohađa 512 đaka.

Prema pisanju ovog lista, Osnovnu školu “Milosav Stiković” ukupno pohađa 553 đaka, gdje je u odnosu na prošlu školsku godinu, škola upisalo 3 đaka više. Ove godine ih je ukupno 67. U matičnoj školi u Kolovratu 36 i u izdvojenom školskom objektu u Ratajskoj 31 prvačić.

Ove godine, Оsnovna škola “Dušan Tomašević – Ćirko“ u prvi razred upisala je 21 dijete, 20 prvačića u matičnu školu i jednog đaka u izdvojeno odeljenje u Hrtima. Prošle godine, prvi put u školsku klupu selo je njih 31. Inače, školu u Velikoj Župi pohađa 177 đaka.

Za razliku od prošle školske godine kada je prvi razred upisalo 16 prvačića, ove godine u Оsnovnu školu “Mihajlo Baković“ svoje školovanje započelo je ukupno devet đaka prvaka, 8 u matičnoj školi i jedno u izdvojenom odjeljenju na Jabuci. Školu na Seljašnici pohađa 121 osnovac.

U odnosu na prošlu godinu jednog prvaka manje ima Osnovna škola “Boško Buha“, koja je upisala 20 prvačića, 13 u Ivanju, 5 u Lučicama i po jednog đaka u Sopotnici i Divcima. Škola u Ivanju ukupno broji 196 đaka.

Osnovna škola “Sveti Sava“, ove godine je upisala 6 prvačića više u odnosu na prošlu školsku godinu . Školske klupe u matičnoj školi zauzeće 34, dok će u izdvojenim odeljenjima prvi put u školu poći njih troje. Škola na Bostanima pohađa 333 učenika.

Kako novodi ovaj list, Svake godine u septembru suočavamo se sa podacima koji nam pokazuju da se u Srbiji rađa sve manje djece. Statistika govori da je od 2005. broj upisanih prvaka prepolovljen. Drugi razlog za smanjenje, ne samo broja upisanih u prvi razred, već učeničke populacije generalno, predstavljaju migracije i odlasci u inostranstvo.

Ministarstvo prosvjete je 2019. godine donelo odluku racionalizaciji škola u Srbiji. Na osnovu kriterijuma ministarstva, oko 10 posto osnovnih škola izgubilo je status matične škole. Među njima i Osnovnu škola “10. Oktobar” u Babinama, koja je za 5 godina trebalo da zaokruži ceo vijek postojanja. Ova škola funkcioniše kao izdvojeno odjeljenje Osnovne škole “Mihajlo Baković” u Seljašnici, zaključuje se u tekstu ovog prijepoljskog lista.

Izvor: list “Polimlje”

Povezane vijesti

%d bloggers like this: