Aktuelno Bosna i Hercegovina Crna Gora Rožaje

U Rožaju prikazan film “Vrisak Srebrenice do neba se čuje”

U organizaciji Centra za kulturu Rožaje, sinoć je održana promocija dokumentarnog filma o genocidu u Srebrenici poznatog režisera i novinara Avda Huseinovića, prenosi portal Radio Rožaje.

Film koji nosi naziv  “Policija Republike Srpske izvršilac genocida u Srebrenici ” promovisan je pod sloganom “Vrisak Srebrenice do neba se čuje”, pred mnogobrojnom publikom, a o nemilom događaju govorili su režiser Avdo Huseinović i glavni imam Rejhan ef. Hot.
Efendija Hot je naglasio da podsjećanje na ovu temu koristi više nama nego poginulim šehidima, prenosi rožajski radio.

“Jedanaest puta smo mi kao narod doživjeli genocid i ponovo nam nažalost prijeti jedna vrsta opasnosti, a pokazatelj toga je to sto gledamo mlade ljude koji slave ratne zločince, upravo zbog toga mi trebamo podjsjećati na genocide i ne smijemo zaboraviti” poručio je,između ostalog, efendija Hot.

Autor filma Avdo Huseinović je kazao da se u BiH mjesecima, odnosno od aprila do septembra govori o Srebrenici. On ističe da je u filmu koji traje 30 minuta prikazan samo, kako je naveo, jedan dan patnje Bošnjaka Srebrenice.

“Nakon što je Haški tribunal zatvorio svoje kapije, može se zaključiti da genocid nije trajao tri dana, već tri godine i tri dana sa završnim epilogom”, zaključio je u svom nadahnutom govoru reditelj ovog filma.

Foto: Centar za kulturu Rožaje 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: