Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak Srbija Tutin

Ljajić: Nisam zadovoljan rezultatima izbora u Sjenici i Tutinu, moji saborci iz Pazara se ponašali kao da se izbori dešavaju u Zimbabveu ili Burundiju

Predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), osnivač i lider Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasim Ljajić izjavio je da nije zadovoljan izbornim rezultatima u Sjenici i Tutinu, te da “više neće da se tuče za svoje saborce iz Novog Pazara”.

Foto: PrtSc SDP Draga fb

“Rezultatima nisam zadovoljan, ali mi je savjest mirna, jer sam učinio sve što je do mene. U Tutinu smo duplirali rezultat u odnosu na prošle izbore, u Sjenici smo skoro ponovili rezultat, ali to je daleko od onoga što smo očekivali, a posebno onoga što smo konkretno uradili. Danas je Pešter povezan sa asfaltiranim putevima. Kad je to predsjednik Vučić prilikom jedne posjete obećao, niko nije vjerovao. Od tada do danas na području Pazara, Sjenice i Tutina uloženo je 102 miliona eura za izgradnju državnih i lokalnih puteva”, rekao je Ljajić za Kurir.

Rasim Ljajić sa predsjednikom SDP-a za Sjenicu Nerminom Kamberovićem, Foto: PrtSc SDP fb

Ljajić je kazao i da je politika, posebno na lokalnom nivou, prestala biti takmičenje ideja, programa i konkretnih stvari, a sve više postaje sitnosopstvenička trgovina i biznis.

-“Da se ja tučem, a oi da nanvijaju”

U svom komentaru na rezuultate proteklih izbora u dvije sandžačke opštine Ljajić je rekao i da, što se njegatiče, da je dao dao sve što je mogao za opštine u Sandžaku.

“Zauzvrat dobio sam nezahvalnost, a često i mržnju, bar od polovine biračkog tijela. Vreme je da se potpuno posvetim jačanju SDPS, u celoj zemlji, jer iskreno tu vidim mnogo veći potencijal za širenje partijske infrastrukture nego što je to situacija u Sandžaku, gdje je biračko tijelo podeljeno i skoro zacementirano”, ocjenio je.

Saborci:”Husein Memić, Nihat Biševac i Samir Lekić, Foto: Prtsc SDP fb

Izrazio je i razočarenje prema svojim saborcima u Novom Pazaru, aludirajući na svoje saradnike iz Sandžačke demokratske partije (SDP).

“Ja ću svojim prijateljima u Sandžaku uvijek biti na usluzi i pomoći za sve što treba, ali sigurno neću više voditi njihove bitke. Moraće to sami da urade. Na ovim izborima skoro da nije bilo sela koje nisam obišao, a moji saborci iz Pazara, čast rijetkim izuzecima, ponašali su se kao da se izbori dešavaju u Zimbabveu ili Burundiju, a ne 30-40 kilometara od Pazara. A to je zato što su navikli da se ja tučem u ringu, a oni samo da navijaju. E, s tim je završeno”, poručio je.

– Bez pozicije ministra već četiri godine

Na upit zbog čega se nije vratio u Vladu Srbije, naveo je da je odgovor jednostan, da se ne može vratiti na poziciju koja je po političkoj težini manja od one koju je, te da postoje i drugi razlozi o kojima nije želio da govori.

“Ja sam bio potpredsjednik vlade i ministar velikog resora koji je obuhvatao turizam, trgovinu i telekomunikacije. Pošto se nije mijenjao zakon o ministarstvima, nama je ostao resor turizma i omladine. Priznaćete da bi bilo malo čudno da ja vodim resor omladine”, naglasio je Ljajić, poručivši da se umorio od izbora, ali i da je rano za penziju.

Rasim Ljajić tokom sjednice Vlade Srbije, foto: SNEWS, arhiv

Podsjećamo da je Rasim Ljajić, kao svojevrstan fenomen u politici i državi, ne samo Srbije nego i šire jer je punih dvadeset godina u kontinuitetu uspio da zadrži funkciju ministra u Beogradu.

On je, priključivši se, sa minornim političkim rezultatom, tadašnjem DOS-u, od novembra 2000. godine do marta 2003. godine bio ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi SR Jugoslavije, zatim je na istoj poziciji ali kao ministar Srbije i Crne Gore bio u periodu od marta 2003. do juna 2006. godine.

Kao srbijanski ministar rada i socijalne politike bio je u periodu od maja 2007. do jula 2012. godine.

Nakon dolaska na vlast Srpske napredne stranke (SNS) Ljajić im se priključuje i u periodu od jula 2012. godine sve do kraja 2020. godine obavljao funkciju ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i potpredsjednika Vlade.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: